Mishandeling

Uit Wikikids
Versie door Hippogryph (overleg | bijdragen) op 22 nov 2021 om 11:45
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Mishandeling is een misdrijf, een vorm van een strafbaar feit en criminaliteit. Wanneer iemand wordt mishandeld is dat strafbaar en dus tegen de wet. Mishandeling is het moedwillig (expres) toebrengen van letsel aan een mens. Je doet iemand anders dan expres pijn, en dat mag natuurlijk niet van de wet. Het is natuurlijk wat anders wanneer er sprake is van zelfverdediging: want als iemand je aanvalt, dan mag je toch terugsslaan? Ja, dat mag. Maar je mag zo iemand dan niet neersteken of doodschoppen. Dat is namelijk ook verboden bij de wet. Als je dat doet ben je zelf ook een crimineel. Althans in Nederlamd. In Amerika bijvoorbeeld is dat niet strafbaar. Als je iemand, die je huis binnendringt, doodschiet (in Amerika is wapenbezit héél normaal), dan mag dat daar.

Dierenmishandeling is ook strafbaar, maar wordt door de wetgever als minder ernstig beschouwd dan de mishandeling van mensen. Daarom is dierenmishandeling een overtreding.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mishandeling&oldid=694087"