Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Midas Dekkers

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wetenschapper
Midas Dekkers 2.jpg
Midas Dekkers
Persoonlijke info
Volledige naam Wandert Jacobus Dekkers
Bijnaam
Pseudoniem
Geboren 22 april 1946
Geboorteplaats Haarlem
Geboorteland Nederland
Overleden
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Bekend van
Vakgebied Biologie, schrijver
Actief Zoölogisch Museum, radio en TV
Bekend van kinderboeken en boeken voor volwassenen, radio- en TV-programma's
Portaal Portal.svg Wetenschap

Midas Dekkers (eigenlijk Wandert Jacobus Dekkers) is een bioloog (wetenschapper), maar vooral schrijver en radio en TV programma maker over de mens en de natuur. Zijn werk valt op vanwege zijn nuchterheid en rake opmerkingen.

Vroege jeugd en opleiding.

Midas is geboren op 22 april 1946 te Haarlem, maar groeide vooral op in Amsterdam. Daar volgde hij ook de opleiding voor bioloog aan de universiteit. In zijn studententijd schreef hij al stukjes over de biologie voor de krant (NRC-handelsblad en Volkskrant) en de VARA-gids. Vanaf zijn 18e noemde hij zichzelf Midas, naar Midas Wolf uit de Donald Duck.

Schrijver en presentator

Midas schrijft zoals hij spreekt en spreekt zoals hij schrijft. Hij heeft dan ook een geheel eigen stijl waarmee hij de boeiende natuur scherp bekijkt en met veel humor in zijn verhalen en uitleg uit de doeken doet. Zijn eigenzinnige manier van schrijven klinkt ook door in zijn jeugdboeken, waarvoor hij drie Zilveren Griffels en een Vlag en Wimpel heeft ontvangen. In 1985 schreef hij zelfs het Kinderboekenweekgeschenk: Houden beren echt van honing? Midas kreeg veel succes met De Larf (2002). In het boek richt hij zich op kinderen en hun ouders, bijvoorbeeld met de vraag "Waarom willen ouders eigenlijk kinderen?"

In zijn boek Lichamelijke oefening (2006) zet hij dikke vraagtekens bij al dat sporten van de mens. Is het nou allemaal wel gezond voor de mens? "Vroeger werd de mens gewoon moe van zijn werk. Nu maakt het zich moe in de vrije tijd."

In 2009 kwam de cassette Alle Beesten' uit, waarin alle verhaaltjes die hij van 1980 tot 2007 schreef voor het radioprogramma Vroege vogels zijn gebundeld.

Onlangs kwam het nieuwste boek van Midas Dekkers uit met de titel Wat loopt daar? Een biologische kijk op rassen (2021). Hierin kijkt hij als bioloog naar de variatie in menselijke rassen. Volgens hem is er helemaal niets mis met het indelen van mensen in rassen. "Je moet alleen niet vinden dat de een meer waard is dan de ander. De hele biologische wereld is opgedeeld in soorten. Dus waarom de mens niet?" Deze relativering is kenmerkend voor Midas.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Midas_Dekkers&oldid=721005"