Herman Brood

Uit Wikikids
Versie door Memingbot (overleg | bijdragen) op 6 feb 2024 om 18:01 (→‎Levensloop: clean up, replaced: o.a. → onder anderen)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herman Brood
Herman Brood 1979.png
Herman Brood in 1979
Persoonlijke informatie
Volledige naam Hermanus (Herman) Brood
Bijnaam Rock 'n' roll junkie
Land Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 5 november 1946
Geboorteplaats Zwolle
Overleden 11 juli 2001
Overleden te Amsterdam
Gehuwd met /
relatie
Tekie Buissink, Haagse Dorien, Laurie McAllister, Xandra Jansen (1985-2001)
Carrière
Beroep Musicus, kunstschilder, acteur en dichter
Bekend van Rock en wilde schilderijen
Actief ca. 1966-2091
Genre(s) Cobra achtig werk
Label
Website
https://rkd.nl/nl/explore/artists/12961, https://www.imdb.com/name/nm0111596/
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Herman Brood (Zwolle, 5 november 1946Amsterdam, 11 juli 2001) was een kunstenaar en dan vooral een kunstschilder. Hij was ook nog popartiest, acteur en dichter. Je kunt zeggen dat zijn leven in het teken stond van seks, drugs en rock-and-roll. Hij maakte een eind aan zijn leven door van het dak van het Hiltonhotel in Amsterdam te springen.

Levensloop

Standbeeld van Herman Brood in Zwolle.

Herman Brood kreeg vanaf 1959 pianolessen. Op school presteerde hij matig. Hij ging in 1964 naar de Kunstacademie in Arnhem en werd lid van de lokale beatgroep The Moans. Daar slikte hij zijn eerste pilletjes, het begin van zijn verslaving. Hij stapte in 1967 over naar Cuby and the Blizzards (album Groeten uit Grollo). Hij had een korte relatie met Tekie Buissink, met wie hij een zoon kreeg. Door zijn drugsgebruik moest Herman de band verlaten. Er volgde een vage tijd en werd verschillende keren opgepakt. In 1974 pakte hij de muziek weer op en speelde onder anderen met gitarist Jan Akkerman samen. Vanaf 1977 heeft hij zijn eigen band Herman Brood & His Wild Romance. Het eerste album dat Herman uitbracht was Street. De single Saturday Night werd een grote hit. Brood speelde in 1979 mee aan de film Cha Cha en trad in de film in het huwelijk met punk-operazangeres Nina Hagen. In 1984 kwam er een nieuw album; brood. Ook nam hij een single op met Hennie Vrienten; Als je wint (heb je vrienden).

In 1985 trad hij in het huwelijk met Xandra Jansen. Samen hadden ze twee kinderen en een aangenomen dochter. Na nog een rol in een speelfilm en wat activiteiten op het toneel, ging Herman zich meer op het schilderen richten. Vanwege zijn kleurenblindheid werkte hij met felle kleuren in grotere vlakken, vergelijkbaar met de stijl van de Cobra. Ook maakte hij enkele muurschilderingen.

Door zijn drugs- en drankverslaving teerde zijn lichaam helemaal uit. Afkicken lukte niet meer. Op 11 juli 2001 om 13.28 uur sprong de toen vierenvijftigjarige Brood van het Amsterdamse Hilton Hotel af.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Herman_Brood&oldid=839958"