Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Garonne

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Garonne bij Agen.
Kaart van de Garonne in Frankrijk.

De Garonne is een rivier in Frankrijk en Spanje. De rivier heeft een lengte van 647 km en stroomt van de Spaanse Pyreneeën naar de Atlantische Oceaan. Aan de oever liggen de steden Toulouse en Bordeaux. De Garonne is de grootste rivier van zuidwest Frankrijk.

De departementen Haute-Garonne, Tarn-et-Garonne en Lot-et-Garonne zijn naar de Garonne genoemd. De belangrijkste rivieren zijn de Dordogne, de Tarn en de Lot.

Geografie

De Garonne begint (ontspringt) op 1870 m hoogte in de bergen van de Spaanse Pyreneeën. Vanaf daar stroomt de rivier naar het noorden, richting Toulouse. Iets na Toulouse stroomt de Tarn vanuit het oosten in de Garonne. Vanaf daar stroomt de rivier naar het noordwesten, richting Bordeaux. Vanaf Bordeaux kunnen grotere schepen de rivier bevaren. Ook ligt hier een belangrijk wijngebied. Vlak daarna stroomt de Dordogne nog in de Garonne. Na Bordeaux stroomt de rivier in de Gironde, een estuarium (een brede riviermonding waar zout en zoet water elkaar ontmoeten). Door dit estuarium stroomt de Garonne in de Atlantische Oceaan.

De Garonne heeft een stroomgebied van 55.000 km². Het gemiddelde debiet is 700 m³/s, maar in augustus is dat meestal minder dan 200 m³/s en van december tot mei is het meer dan 800 m³/s.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Garonne&oldid=687894"