Fotografie

Uit Wikikids
Versie door Gerarddummer (overleg | bijdragen) op 23 feb 2007 om 21:15 (begin artikel fotograferen)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fotograferen betekent letterlijk "schrijven met licht". Een fototoestel legt dus licht vast. Er zijn verschillende soorten fototoestellen. Je kunt ze op verschillende manieren indelen. Een indeling is bijvoorbeeld: analoge of gewone camera’s en digitale camera’s.

(Analoge) camera’s

In een analoge camera gebruik je een fotorolletje. Dit rolletje moet je laten ontwikkelen in een doka. Doka staat voor donkere kamer. In de doka wordt het fotorolletje belicht en op lichtgevoelig papier afgedrukt. Amateur-fotografen kunnen in hun eigen doka thuis goed zwart-wit foto’s ontwikkelen. Kleurenfoto’s ontwikkelen is veel lastiger. Daarvoor kun je beter naar de fotograaf gaan.

Digitale camera’s

In een digitale camera gebruik je geen fotorolletje. Het licht van buiten komt op een sensor terecht. Daarna wordt het op een geheugenkaartje opgeslagen. Elke camera heeft een intern geheugenkaartje. Je kunt er een extern geheugenkaartje bijkopen. Als je er voor zorgt dat de computer het geheugenkaartje kan lezen, kunnen de foto’s via de printer worden afgedrukt.

Megapixel

De grootte van foto’s die je kunt maken met een digitale camera meet je in megapixels. Dat woord bestaat uit twee stukjes: mega en pixel. Mega is een ander woord voor miljoen. Het woord pixel bestaat ook weer uit twee stukjes: picture en element. Vrij vertaald betekent dit Engelse woord: puntje. Het woord megapixel betekent dus eigenlijk miljoen puntjes.

Op een camera zie je bijvoorbeeld staan: 4.0 Megapixel. Dat betekent dat je foto’s kunt maken met die camera die opgebouwd zijn uit 4 miljoen puntjes. Natuurlijk staan die puntjes niet allemaal naast elkaar (1 x 4 miljoen puntjes) maar is het een rechthoek.

Een paar veelvoorkomende formaten staan hieronder:

1600 x 2400 2000 x 2800 2400 x 3200 2400 x 3600

Geheugenkaartjes

Om je foto’s op te slaan maak je gebruik van een geheugenkaartje. Als je een digitale camera koopt zit in de camera al een geheugenkaartje. Dit is de interne geheugenkaart. De interne geheugenkaart is 16 MB of 32 MB groot. MB staat voor MegaByte. Een MegaByte is ongeveer 1 miljoen byte. Je kunt ook nog externe geheugenkaartjes kopen. Een externe geheugenkaartje kun je meer foto´s opslaan omdat er meer MB´s opstaan. Veel voorkomende formaten zijn 32 MB, 64 MB, 128 MB, 256 MB, 512MB en 1024 MB.

Hoeveel foto´s kun je nu op een geheugenkaartje opslaan? Dat hangt af van een paar zaken:

  • Hoe groot de foto’s zijn die je maakt
  • Hoe groot je geheugenkaartje is

Als je een foto wilt maken die je op WikiKids zet hoeft je foto niet groter te zijn dan 800 x 600 pixels. Per foto zijn dan 800 x 600 pixels = 480.000 pixels.

Elke pixel die je opslaat moet de computer onthouden. De computer onthoudt informatie door die op te slaan in bits en bytes. Om één kleurenpixel op te slaan heeft de computer 3 bytes nodig. Als je hier een rijtje van maakt dan zie je dat er

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fotografie&oldid=17896"