Forum Hadriani

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Forum Hadriani

In Zuid-Holland ligt een stad, Voorburg. Op de plek van deze stad leven al heel erg lang mensen. De eerste groep mensen leefde hier al tussen 3500 en 2500 voor Christus. Daarna hebben er meerdere groepen mensen geleefd. Tussen 121 en 122 kreeg het dorp de naam Forum Hadriani. In 161 kreeg het dorp stadrechten en werd het zelfs de hoofdstad van het Cananefaatse gebied.

Geschiedenis

Vorming van het land (3800 tot 3500 v. Chr.)

Vroeger was er meer zee en minder land. Op de plek waar Forum Hadriani kwam, ging de zee soms weg en daarna kwam hij weer terug. Doordat de zee steeds wegging en terugkwam ontstond er een moerassig (laag)veengebied.

Na een tijdje kwamen er bomen en werd het een fijne plek voor mensen om te gaan leven. De mensen konden er jagen, land verbouwen, vissen en nog meer.

Eerste mensen (3500 tot 2500 v. Chr.)

Heel vroeger leefden er al mensen op de plek waar later Forum Hadriani kwam en waar nu Voorburg te vinden is. Deze eerste groep mensen heette de Vlaardingengroep.

Na de Vlaardingengroep hebben er nog meer groepen mensen op deze locatie gewoond.

Romeinse nederzettingen (rond 12 v. Chr.)

Het Romeinse Rijk was heel erg groot. Rond het begin van de jaartelling bereikten de grenzen van het Romeinse Rijk Nederland. De Romeinen probeerden heel Nederland te veroveren, maar dat lukte niet. Toen hebben de Romeinen hun grenzen gebouwd tot de rivier de Rijn. De Romeinen legden toen ook een netwerk van waterwegen aan.

De Romeinen trokken binnen (10 v. Chr.)

De Romeinen trokken rond 10 v. Chr. de omgeving van Forum Hadriani binnen. Daar sloten de Romeinen een verbond met de Cananefaten. De Cananefaten gingen toen soldaten leveren aan het Romeinse leger.

Het kanaal van Corbulo (47 n. Chr.)

Generaal Corbulo had een goed idee. Forum Hadriani lag tussen de Rijn en de Maas. Door de duinen die er toen waren, was het land tussen de Rijn en de Maas beschermd. Generaal Corbulo liet een kanaal graven tussen de Rijn en de Maas.

Het voordeel van dit kanaal was dat de boten niet meer via de zee van de Rijn naar de Maas hoefden, maar dat ze door het kanaal konden. Dit was zowel veiliger als sneller.

Ook liet generaal Corbulo wegen aanleggen. Er kwamen meerdere belangrijke grote wegen en smallere wegen. Een van de grote wegen liep langs de kust. Deze wegen zijn ontdekt door de gevonden mijlpalen langs de huidige kustlijn.

Door de kanalen en wegen die generaal Corbulo liet aanleggen werd het kleine dorpje belangrijker voor de markt. Het dorpje was nu namelijk een knooppunt op de Romeinse grens. De Romeinen zijn toen ook Romeinse gebouwen gaan bouwen in het dorp.

Het dorp groeide uit tot een kleine Romeinse stad.

Keizer Hadrianus (121 n. Chr.)

In 121 en 122 maakte keizer Hadrianus een grote rondreis langs de bovenkant van het Romeinse Rijk. Waarschijnlijk is keizer Hadrianus toen langs het stadje gekomen.

Toen keizer Hadrianus in het dorp was gaf hij het dorp marktrechten en een naam: Forum Hadriani. Forum Hadriani betekent de Markt van Hadrianus. De economie in het stadje groeide enorm.

Antoninus Pius (151 n. Chr.)

Antoninus Pius was van 138 tot 161 de keizer van Rome. Hij was een van de beste keizers uit de geschiedenis van het Romeinse Rijk. Antoninus Pius gaf Forum Hadriani stadsrechten. Forum Hadrianus was de tweede stad die stadsrechten kreeg.

De reden dat Forum Hadriani stadsrechten kreeg was vooral om de economie nog meer te stimuleren. De Romeinen waren niet van plan om hun grenzen nog verder uit te breiden, dus Forum Hadriani was de meest noordelijke stad en daarom dus ook belangrijk.

De verdere bloei van Forum Hadriani

Forum Hadriani was nu de hoofdstad van de Cananefaten. Ook was de stad het administratieve centrum van het gebied. De dorpjes rondom Forum Hadriani begonnen ook te groeien.

Voor Forum Hadriani had deze groei een aantal gevolgen:

  • De belangrijkste gebouwen in de stad werden van steen gemaakt (eerst waren deze van hout),
  • Er werd een stadsmuur gemaakt met twee grachten,
  • Er werden veel Romeinse bouwwerken gebouwd, zoals badhuizen en tempeltjes.

Helaas duurde de bloeiperiode van Forum Hadriani niet lang.

Het verval van Forum Hadriani

Forum Hadriani overleefde helaas niet lang. Dit had een aantal oorzaken. Ten eerste waren er twee grote epidemieën. Er zijn veel mensen gestorven, want de zorg was niet goed in die tijd. Daarnaast had de stad ook last van natuurlijke omstandigheden. Zo begon de grond bijvoorbeeld in te klinken. Vanaf 160 na Christus had de stad ook last van piraten. Saksische en Chaukische piraten vielen de stad in langs de kust. Maar dat waren niet de enige aanvallen waar Forum Hadriani last van had. Vanaf 240 na Christus kwamen de Franken binnenvallen. Er waren een aantal grote aanvallen.

Rond de derde eeuw had een groot deel van de Romeinen Forum Hadriani verlaten. Na Forum Hadriani volgden veel andere dorpjes, tot heel Zuid-Nederland in verval was geraakt. In 400 na Christus waren alle Romeinen verdwenen uit heel Nederland.

Plattegrond

ABC

Wat is er nog te zien?

ABC

Opgravingen

ABC

Bronnen

Werkboek Forum Hadriani, Gymnasium Novum, Voorburg, 2013

Wikipedia-pagina over Antoninus Pius

Wikipedia-pagina over keizer Hadrianus

Wikipedia-pagina over het Romeinse Rijk

Wikipedia-pagina over Forum Hadriani

Bekijk ook

Voorburg

Leidschendam-Voorburg

Romeinse Rijk

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Forum_Hadriani&oldid=633144"