Aboriginals

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 11 nov 2022 om 15:35
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een abroginalman aan het werk met kunst

De Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië. Er zijn allemaal verschillende stammen en talen. Er zijn ongeveer 300 tot 500 stammen, dus ook zoveel talen. De talen zijn Austronesische talen en Papoeatalen.

De Aboriginals hebben ook een soort van 'denkplek' waar ze naartoe gaan als ze het moeilijk hebben. Hun motto is dan ook: "ik bezit geen land, het land bezit mij."

Aboriginals waren vroeger nomaden dus als er niet meer genoeg eten was gingen ze ergens anders naartoe. Ze wisten nooit hoe ver ze moesten lopen dus ze hadden een goeie conditie.

De Aboriginalvlag

De Aboriginalvlag is ontworpen door de Aboriginal, Harold Thomas. De vlag is aan de bovenzijde zwart. Het zwart symboliseert het volk en de onderkant is rood en symboliseert de aarde. In het midden van de vlag staat een gele cirkel die de zon als bron van het leven verbeeldt.

Herkomst

Duizenden jaren geleden kwamen vanaf Azië de eerste bewoners naar Australië. Doordat toen het zeeniveau een stuk lager was, bestonden er door de natuur gemaakte bruggen van Azië naar Australië, daardoor konden de mensen Australië bereiken. Toen de aarde later opwarmde, begon het ijs te smelten. Het zeeniveau begon daardoor te stijgen. Toen werd Australië een eiland. Op dat eiland woonden toen mensen: de Aboriginals. Om op jacht te gaan gebruikten zijn een boemerang. Als ze een vogel zagen vliegen gooiden zij de boemerang omhoog, die raakte de vogel en kwam weer terug vliegen. Oftewel een handig wapen omdat het bijna altijd terug komt. Ook gebruikten ze een woomera, dat is een soort van speer/spies. Deze kan als je hem met een goede polsbeweging gooit een snelheid van 150 km per uur halen. De aantal Aboriginals is erg gezakt door Britse moorden en door ziektes. Ook leeft een Aboriginal ongeveer 20 jaar korter dan een gemigreerde Australiër. Sommigen wonen in steden, anderen in afgelegen dorpjes of in teruggegeven natuurgebieden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aboriginals&oldid=745832"