Aardgasveld van Groningen: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Expert meets expert, begin aan aanpassen pagina, fouten verbeterd.)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Wildervank natural gas field.jpg|right|300px|thumb|Winning van aardgas in Groningen]]
 
[[Bestand:Wildervank natural gas field.jpg|right|300px|thumb|Winning van aardgas in Groningen]]
  +
In '''Slochteren''' in de gemeente [[Midden-Groningen]] is een groot '''aardgasveld''' te vinden. Aardgas werd hier voor het eerst gevonden in 1959 en sinds 1961 wordt hier grootschalig geboord naar aardgas door de [[Nederlandse Aardolie Maatschappij]] (beter bekend als de NAM). Het gas heeft heel veel geld opgeleverd en veel huizen in Nederland van gas voorzien, maar het heeft ook z'n nadelen. Doordat al het gas werd weggepompt, zakte de bodem in. Dit leidt tot aardbevingen in [[Groningen (provincie)|Groningen]]. De sterkste was wel 3,6 op de [[schaal van Richter]]. Hierdoor beschadigen veel huizen en gaat de kwaliteit van leven achteruit. Hierom wordt er steeds minder gas opgepompt in Groningen, maar nog steeds zijn veel Groningers boos, omdat ze vinden dat de overheid niet netjes met ze omgaat en ze te weinig compensatie krijgen voor de schade aan hun huizen. Veel politici brengen hier tegenin dat Nederland afhankelijk is van het Groningse gas en voorlopig niet zonder kan. De discussie over het gas uit Groningen is dus nog lang niet afgelopen.
 
  +
== Geschiedenis ==
  +
In '''Slochteren''' in de gemeente [[Midden-Groningen]] is een groot '''aardgasveld''' te vinden. Aardgas werd hier voor het eerst gevonden in 1959 en sinds 1963 wordt hier grootschalig geboord naar aardgas door de [[Nederlandse Aardolie Maatschappij]] (beter bekend als de NAM). Het Nederlandse aardgasveld dekt ongeveer de helft van de Europese gasvoorraad. Door de grote hoeveelheid aardgas levert dit ook veel geld op.
  +
  +
== De aardgaswinning ==
 
Doordat al het gas werd weggepompt, zakte de bodem in. Dit leidt tot aardbevingen in [[Groningen (provincie)|Groningen]]. De sterkste was wel 3,6 op de [[schaal van Richter]]. Hierdoor beschadigen veel huizen en gaat de kwaliteit van leven achteruit. Hierom wordt er steeds minder gas opgepompt in Groningen, maar nog steeds zijn veel Groningers boos, omdat ze vinden dat de overheid niet netjes met ze omgaat en ze te weinig compensatie krijgen voor de schade aan hun huizen. Veel politici brengen hier tegenin dat Nederland afhankelijk is van het Groningse gas en voorlopig niet zonder kan. De discussie over het gas uit Groningen is dus nog lang niet afgelopen.
   
 
[[Categorie:Groningen (provincie)]]
 
[[Categorie:Groningen (provincie)]]
  +
[[Categorie:Aardgas]]
  +
[[Categorie:Aardrijkskunde]]
  +
[[Categorie:Gaswinning]]
  +
__INHOUD_DWINGEN__

Versie van 25 okt 2020 17:20

Winning van aardgas in Groningen

Geschiedenis

In Slochteren in de gemeente Midden-Groningen is een groot aardgasveld te vinden. Aardgas werd hier voor het eerst gevonden in 1959 en sinds 1963 wordt hier grootschalig geboord naar aardgas door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (beter bekend als de NAM). Het Nederlandse aardgasveld dekt ongeveer de helft van de Europese gasvoorraad. Door de grote hoeveelheid aardgas levert dit ook veel geld op.

De aardgaswinning

Doordat al het gas werd weggepompt, zakte de bodem in. Dit leidt tot aardbevingen in Groningen. De sterkste was wel 3,6 op de schaal van Richter. Hierdoor beschadigen veel huizen en gaat de kwaliteit van leven achteruit. Hierom wordt er steeds minder gas opgepompt in Groningen, maar nog steeds zijn veel Groningers boos, omdat ze vinden dat de overheid niet netjes met ze omgaat en ze te weinig compensatie krijgen voor de schade aan hun huizen. Veel politici brengen hier tegenin dat Nederland afhankelijk is van het Groningse gas en voorlopig niet zonder kan. De discussie over het gas uit Groningen is dus nog lang niet afgelopen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aardgasveld_van_Groningen&oldid=632501"