Aanslag in Utrecht op 18 maart 2019: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 37: Regel 37:
   
 
Het dreigingsniveau van de provincie [[Utrecht (provincie)|Utrecht]] staat ook op 5 tot 22:00 omdat de dader nog voortvluchtig is.
 
Het dreigingsniveau van de provincie [[Utrecht (provincie)|Utrecht]] staat ook op 5 tot 22:00 omdat de dader nog voortvluchtig is.
  +
  +
Daarnaast hebben alle politieke partijen de flyeractiviteiten in heel Nederland per direct stop te zetten.
   
 
== Reacties ==
 
== Reacties ==

Versie van 18 mrt 2019 19:12

Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Aanslag in Utrecht op 18 maart 2019
Locatie van sneltramhalte 24 Oktoberplein
Datum 18 maart 2019
Tijd 10:45 (CET)
Locatie 24 Oktoberplein, Utrecht, Nederland
Omschrijving Man uit Turkije schiet op passagiers van een tram in Utrecht
Dader(s) en slachtoffer(s)
Dader(s) Gökmen Tanis
Dadergroepen
Doelwit(ten)
Doden 3
Gewonden 5
Wapens
Gebruikte wapens Handvuurwapen(?)
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Op 18 maart 2019 vond er een aanslag plaats in de Nederlandse stad Utrecht. Bij de aanslag vonden er 3 doden plaats en 5 gewonden. De aanslag werd mogelijk uitgevoerd door Gökmen Tanis, een man geboren in Turkije. Hij is nog voortvluchtig.

Aanslag

De aanslag vond plaats op een tram op de kruising van de sneltramhalte 24 Oktoberplein. Een man schoot rond 10:45 (CET) op passagiers van een sneltram. Eerst raakte een vrouw gewond, toen vier mannen haar wouden wegslepen schoot de dader op de vier mannen. Vervolgens schoot de dader volgens getuigen op passagiers van de tram. Veel passagiers konden ontsnappen via het raam omdat de deuren tijdens de eerste schoten niet direct opengingen. Na de aanslag werd door de politie een foto gedeeld van de mogelijke dader: Gökmen Tanis. Bij de aanslag zijn er 3 mensen omgekomen en 5 gewonden gevallen.

Dader

De mogelijke dader volgens de politie is de 37-jarige man Gökmen Tanis. Hij is geboren in Turkije. Hij zou voor de schoten al in de tram zitten.

Hij is momenteel voortvluchtig en zou gevlucht zijn met een rode Renault Cilo. De auto is vlak voor de aanslag gestolen ook in Utrecht door middel van een kaping, hij zou volgens getuigen "Allahu Akbar" geroept hebben tijdens de kaping. Later na de aanslag teruggevonden in Utrecht. De motor stond nog aan en er zou een briefje in de auto zitten maar de dader zat niet in de auto.

De dader zou in het verleden voor de rechter hebben gestaan voor de volgende dingen:

  • Inbraak in vrachtwagen in Best in februari 2012
  • Poging tot doodslag in december 2013, schoot toen met vuurwapen op flat in Kanaleneiland
  • Winkeldiefstal in Utrecht in mei 2014
  • Gespuugd en gedreigd naar agent in oktober 2014
  • November 2014 onder invloed van alcohol gereden
  • Ruit vernield in Utrecht in oktober 2015 en daarna vernielen cel op politiebureau
  • Juli 2017 verkrachting, hij stond daar twee weken geleden voor voor de rechter tijdens een regiezitting

Nasleep

Na de aanslag is de politie massaal aanwezig, ook met anti-terrorisme eenheden en trauma- en politiehelikopters. Daarnaast kwamen er ook vijf ambulances ter plaatse.

Na de aanslag moesten scholen in Utrecht ook langer dicht blijven in verband met een dreiging. Daarnaast zijn op stations en moskeeën in Utrecht extra toezicht. Ook op vliegvelden in Nederland en in Den Haag zijn er extra marechaussees. Op het Rotterdamse stadhuis ging uit voorzorg de achterdeur dicht.

Het dreigingsniveau van de provincie Utrecht staat ook op 5 tot 22:00 omdat de dader nog voortvluchtig is.

Daarnaast hebben alle politieke partijen de flyeractiviteiten in heel Nederland per direct stop te zetten.

Reacties

Inmiddels hebben een aantal personen gereageerd op de aanslag:

  • Nederland Premier Mark Rutte - "Ons land is op dit moment opgeschrikt door een aanslag in Utrecht. (...) Een daad van terreur is een aanval op onze open en tolerante samenleving. Mocht het gaan om een daad van terreur, dan is er maar een antwoord: onze rechtstaat en democratie is sterker dan geweld."
  • Nederland Koninklijke familie van Nederland - "Het doet ons groot verdriet dat bij een aanslag in Utrecht drie mensen om het leven zijn gekomen en anderen ernstig gewond zijn geraakt. Met de slachtoffers en hun familie leven wij intens mee."
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aanslag_in_Utrecht_op_18_maart_2019&oldid=551500"