Minibibliotheek

Uit Wikikids
Versie door FreekKraak (overleg | bijdragen) op 23 mrt 2025 om 00:22 (Nog wat geredigeerd en bewerkt.)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een voorbeeld van een minibieb

Een minibibliotheek of openbare boekenkast is een boekenkast in de openbare ruimte, zoals op straat, in winkels of andere openbare gebouwen (zoals kerken, zwembaden, musea, etc.). Hij is bedoeld voor het ruilen van boeken die je al gelezen hebt of niet leuk meer vindt. Je zet jouw eigen boeken in de boekenkast en neemt een nieuw boek mee. Dit nieuwe boek kun je later terugbrengen, maar mag je ook houden. Hierdoor wordt zo'n boekenkast ook wel een ruilboekenkast of ruilbibliotheek genoemd.

Voor de minibieb hoef je geen geld te betalen. Je kunt dus gratis boeken lenen of ruilen.

Idee

De minibieb heeft allerlei soorten en maten. Vaak bestaat hij uit een klein kastje met twee plankjes en deurtjes. Toch zijn er ook grotere openbare boekenkasten. Sommige mensen hebben zelfs een duiventil, schuur of afdakje omgetoverd in een boekenkast. De boekenkasten worden meestal zelf door bewoners, bedrijven en instellingen gemaakt. Hiervoor gebruiken ze spullen die zij over hebben. Ook kunnen sommige boekenkasten zich op een specifiek genre richten, zoals kookboeken of kinderboeken. Meestal kun je in een minibieb ook tijdschriften ruilen.

Met de boeken uit de boekenkast kun je de volgende dingen doen:

  • Je kan een boek lenen. Je neemt het mee naar huis, leest het en brengt het weer terug. Het voordeel is dat je zolang over het lezen mag doen als je wilt. Er zijn namelijk geen boetes zoals vaak bij een normale bibliotheek.
  • Je kan een boek ruilen. Stel je hebt uitgelezen boeken of wilt meer plek in je eigen boekenkast. In dit geval kun je jouw boeken in de minibieb zetten en omruilen voor boeken die er al in stonden. Jouw oude boeken worden dan vervolgens weer door een ander gelezen.
  • Je kan uitgelezen boeken doneren aan een minibieb. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je aan het opruimen bent. Een ander kan deze boeken weer gebruiken.
  • Je kan boeken uit een boekenkast pakken zonder iets terug te leggen. Bij veel kasten mag dit, maar een kast kan hierdoor wel leegraken. Hierdoor is het beter om altijd iets terug te leggen.

Vindplaats

Deze minibieb is gebouwd in een oude bushalte

De meeste minibiebs worden door buurtbewoners zelf ontworpen. Zij plaatsen de kasten in hun voortuin of op de stoep tegen hun huis aan. Hierdoor kunnen ze in vrijwel iedere straat voorkomen.

Bij bedrijven, verenigingen en instellingen kun je ze soms ook vinden. Zij plaatsen die vaak binnen, zoals:

  • In de inkomsthal van een treinstation, zwembad, stadhuis, buurthuis, verenigingsgebouw of museum.
  • Bij de balie van een bedrijf, restaurant of café.
  • In de lobby van een hotel.

Deze boekenkasten zijn hierdoor alleen tijdens openingsuren te bezoeken. Ook kan het zijn dat de kast niet voor iedereen bestemd is. Hotels, restaurants en cafés kunnen zich bijvoorbeeld alleen op gasten richten.

Er is een kaart waarop je duizenden minibiebs kunt vinden, in Nederland en België.

Doel

Nog een voorbeeld van een minibieb

Het doel van een minibieb is om lezen te bevorderen. In Nederland en België bestaat er zoiets als ontlezing. Dit betekent dat mensen steeds minder boeken gaan lezen. Hierdoor verslechtert hun leesvaardigheid. Nieuwe boeken en abonnementen voor de bibliotheek zijn (soms) duur. Een openbare boekenkast is daarentegen gratis. Door dit soort kasten hebben meer mensen beschikking over boeken.

Een ander doel is het ruilen. Zodra een boek is uitgelezen eindigt het meestal in een boekenkast of wordt verkocht als tweedehands. In plaats van verkopen of bewaren geeft een minibieb een nieuw boek gratis terug. Hij kan gezien worden als een soort van kleine weggeefwinkel.

Nadelen

Toch zijn er ook een aantal nadelen aan deze minibiebs. Boekenkasten die buiten staan hebben vaak veel last van de weersinvloeden. Zo kan het een kast binnenin erg vochtig worden. Hierdoor kunnen ook de boeken beschadigd raken als zij hier te lang in staan.

Ook kunnen openbare boekenkasten te maken krijgen met vandalisme. Dit wordt meestal opgelost door een "boekenkastsponsor" aan te wijzen. Dit is iemand die de boekenkast controleert en repareert. Toch kan een boekenkast bij herhaald vandalisme verdwijnen.

Hetzelfde idee, maar dan voor iets anders

Soms vind je tegenwoordig ook kasten voor speelgoed, kleding, voedsel en wie weet nog meer. Je vindt ze meestal alleen in openbare gebouwen, zoals kerken en buurthuizen. En er zijn bakken waar mensen planten, stekken en zaden kunnen doneren, ruilen en pakken. Deze planten kan je dan weer in je eigen tuin zetten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Minibibliotheek&oldid=927653"