Boxplot

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een boxplot weergave

Een boxplot, snorrendoos, doosdiagram of kader-met-staafdiagram is in de beschrijvende statistiek een bepaald soort grafische weergave van de zogeheten vijf-getallensamenvatting. Zo'n vijf-getallensamenvatting bestaat uit het minimum, het eerste kwartiel, de mediaan (of tweede kwartiel), het derde kwartiel en het maximum van de waargenomen waarnemingen of data. Een boxplot is een sterk vereenvoudigde, maar toch zeer bruikbare manier van het weergeven van de verdeling van die waarnemingen of data. De boxplot is in 1977 geïntroduceerd door de wiskundige John Tukey.


Het wordt vaak gebruikt om iets duidelijker aan te geven of er tussen twee metingen van verschillende groepen waarbij een (groot) verschil zit of niet. Hierbij kunnen twee van die boxplotten samen in een grafiek worden geplaatst.


Je hebt bijvoorbeeld een groep jongeren die een hardloopwedstrijd doen. Er wordt een boxplot gemaakt voor de jongens en een voor de meisjes. Omdat jongens vaak fysiek sterker zijn, is ook hier een jongen de snelste met een minimum-tijd. Er zal ook een jongen zijn die als laatste eindigd met een maximum-tijd. De mediaan (tweede kwartiel) geeft zeg maar de gemiddelde tijd van de jongens aan. 25% (eerste kwartiel) van de jongens finisht voor de gemiddelde tijd van de mediaan en 25% (derde kwartiel) daarna. Een jongen die zijn enkel verstuikt geeft een uitschieter als tijd (x) die zeg maar niet meegerekend wordt. Hetzelfde wordt voor de meisjes gedaan. Een meisje kan goed met de jongens meekomen en finisht iets later dan de snelste jongens. De hele boxplot van de meisjes ligt meer naar rechts dan die van de jongens, omdat de meisjes gemiddeld wat langzamer zijn dan de jongens.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Boxplot&oldid=911682"