Woningnood
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Bij woningnood is er sprake van een tekort aan woningen. Het wordt ook wel een woningtekort, huizencrisis, woningcrisis of wooncrisis genoemd. Je kunt dit op twee manieren bekijken:
- Tekort in aantallen: bij een bevolkingsgroei door veel geboortes en weinig sterfte of door immigratie (of een toestroom van vluchtelingen) zijn er meer mensen dan dat er huizen voor ze beschikbaar zijn. Dan moeten er simpel gezegd huizen bijgebouwd worden of er moeten 'nood huizen' (tijdelijke huisvesting in bijvoorbeeld containers of vakantiewoningen) komen. Ook oorlogen of natuurrampen kunnen er voor zorgen dat er huizen vernield worden.
- Tekort in soorten huizen: als de bevolkingsopbouw verandert bijvoorbeeld doordat er meer mensen gaan scheiden, er minder of kleinere gezinnen zijn of je krijgt meer bejaarden, dan is er behoefte aan andersoortige huizen. Oudere mensen die nog steeds in een gezinswoning wonen, maar waarvan de kinderen uit huis zijn, willen vaak kleiner gaan wonen. Terwijl samengestelde gezinnen (vader met kinderen uit een eerder huwelijk en moeder met kinderen uit een eerder huwelijk) juist een groter huis willen hebben. Even ruilen kan niet zomaar. Dus het aantal beschikbare huizen wordt niet optimaal (handig) gebruikt. Ook heb je nogal wat kwaliteitsverschillen in huizen en ook de prijs per vierkante meter aan woonoppervlak kan nogal verschillen. Niet iedereen heeft hetzelfde inkomen. Iemand met een laag inkomen heeft maar een beperkte keuze in een huur- of koopwoning.
Bovendien kan er niet overal zomaar bijgebouwd worden. Allerlei bouwvoorschriften en milieuzaken kunnen de bouw van nieuwe woningen flink vertragen. Ook protesten van omwonenden kunnen het bouwproces vertragen of zelfs tegenhouden.