IJsbergtheorie van McClelland

Uit Wikikids
Versie door S.Perquin (overleg | bijdragen) op 1 mrt 2024 om 20:02 (S.Perquin heeft pagina IJsbergtheorie (McClelland) hernoemd naar IJsbergtheorie van McClelland)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ijsberg theorie van McClelland

De ijsbergtheorie van McClelland is een theorie die mensen vergelijkt met een ijsberg. Het zichtbare gedrag bevindt zich in het topje van de ijsbergtheorie van McClelland, maar het grootste gedeelte is onzichtbaar, ook wel onderwater genoemd.

Boven water

Boven water zie je het gedrag,kennis en vaardigheden dus het gedrag dat je laat zien, de wijze waarop je praat met anderen en je houding. Er is geen goede of foute manier van doen alleen het kan soms wel negatieve gevolgen hebben.

Onder de waterlijn

Onder water bevinden zich de opvattingen, zelfbeeld, normen en waarden, persoonlijke eigenschappen, overtuigingen en motieven; dit gedeelte doe je vaak heel onbewust, dus eigenlijk zonder dat je het merkt.

De vragen die je zelf stelt, kunnen zijn: wat geloof ik, wat voor type mens ben ik, wat vind ik belangrijk en wat ik wil bereiken. Om je zelf te laten groeien in je persoonlijkheid is het belangrijk dat veranderingen onderwater gebeuren.

Overtuigingen

Overtuigingen zijn opvattingen die je hebt over situaties, anderen en over jezelf. Velen zijn zo diep in je gegroeid dat ze soms ook tegen kunnen gaan werken. Voorbeelden van overtuigingen die negatief kunnen zijn: Ik ben onzeker; dit lukt mij nooit; daar ben ik te dom voor. Overtuigingen worden al van jongs af aan gevormd. Overtuigingen geven een betekenis aan gebeurtenissen in je leven. Ze hoeven niet altijd negatief te zijn. Voorbeeld van positief zijn: ik kan alles bereiken wat ik wil

Zelfbeeld

Een zelfbeeld is een beeld en manier van hoe je over jezelf denkt. Het zelfbeeld wordt gevormd door de omgeving en beïnvloedt ook gelijk het gedrag. Het zelfbeeld heeft ook effect op je zelfvertrouwen en in hoeverre iemand zich de moeite waard vindt. Oorzaken van een laag zelfbeeld kunnen zijn: angst voor afkeuring of in het verleden gepest zijn.

Normen en waarden

Normen en waarden zijn in feite dingen die niet fout of goed kunnen zijn, maar wat wij goed en fout vinden. Ze zitten zo in onze systeem gebrand. Onze normen zijn zo in ons dagelijks leven dat je je er niet altijd bewust van bent. Waarden zijn betekenisvolle idealen: denkbeelden die het leven mooier maken.

Persoonlijke eigenschappen, identiteit

Dat zijn de eigenschappen die jou uniek maken. Een voorbeeld van een eigenschap kan zijn dat je heel rustig bent of juist heel druk en veel kan praten. Vaak is dit voor een deel erfelijk bepaald, maar ook door invloed van de omgeving.

Motieven en drijfveren

Deze liggen het diepst in de ijsberg van jezelf: het gaat over je levensdoel en zingeving van het leven, dus wat je belangrijk vindt.

videolinks

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=IJsbergtheorie_van_McClelland&oldid=845382"