Oosterschelde
De Oosterschelde staat in open verbinding met de Noordzee en was oorspronkelijk een aftakking van de rivier de Schelde Door middel van een aantal "schuiven" kan de Oosterschelde afgesloten worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er een flinke storm op komst is. Rijkswaterstaat beslist dan of de Stormvloedkering Oosterschelde dicht gaat. De Oosterschelde is niet helemaal afgesloten omdat er dan geen getijde verschil meer zou zijn en dat is slecht voor de vissen en alles wat in het water leeft.
Ook zouden de mossels en dus geen mosselkwekerijen verdwijnen. Behalve dat dat jammer zou zijn, zijn die zeer belangrijk voor de werkgelegenheid en dus de economie van Zeeland.
Stormvloedkering
De Oosterscheldekering is een waterkering die de zee tegenhoudt, bij storm wordt hij dichtgezet zodat het land niet kan overstromen door de opkomende golven
Nadelen
Een nadeel van de Oosterscheldekering is dat de zandplaten verdwijnen (zandplaten zijn zandgebieden die bij vloed boven water komen) doordat de kering geen zand binnen laat. Voor de watersnoodramp in 1953 spoelde er nog zand binnen en schoven de platen nog. In de Westerschelde waar er geen dijk en kering is schuiven de platen nog wel.