Cathelyne Van den Bulcke

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 21 sep 2023 om 09:15 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Werk}} '''Cathelyne Van den Bulcke''' werd geboren in Nijlen, rond 1542. Ze overleed op 20 januari 1590 op de brandstapel op de Grote Markt van Lier. Ze was...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Cathelyne Van den Bulcke werd geboren in Nijlen, rond 1542. Ze overleed op 20 januari 1590 op de brandstapel op de Grote Markt van Lier. Ze was namelijk beschuldigd van hekserij en in die tijd kon het zijn dat iemand dan op de brandstapel belandde. De verdachtmakingen tegen haar waren het gevolg van roddels en achterklap in Nijlen. Ook haar moeder was vroeger reeds als gevolg van hekserij verbrand. Op 20 januari 2021 kreeg ze eerherstel van de stad Lier, samen met twee anderen.

Heksenwaan

In de 16e en 17e eeuw is er een heksenwaan. De vele oorlogen die er woedde en als gevolg daarvan de economische rampspoed voor de bevolking leidde ertoe dat er een zondebok gevonden moest worden. Ook de godsdienst-twisten tussen de Calvinisten en de Katholieken maakten de mensen onzeker. Wat moest je nog geloven? Ook bijgeloof kwam in die tijd veel voor. Veel dingen kon men toen immers nog niet verklaren. Een (fictief) figuur van de duivel kwam veel voor in de volksverhalen en deze kon zich wel eens voordoen als heks. De katholieke kerk had toen nog veel macht, ook via de edelen en vorsten. De heksenwaan werd mogelijk ook gebruikt om andersdenkenden 'op te ruimen'. Iets wat we ook kennen als de inquisitie. Het je niet houden aan het geloof van de katholieke kerk werd als ketterij gezien.

Veroordeling

Tijdens het proces tegen Cathelyne Van den Bulcke werd haar verweten dat zij haar christelijke gebeden niet kende, een paard ziek zou hebben gemaakt en dat ze een huis liet afbranden. Getuigen die vóór haar waren konden de rechter niet overtuigen. Ze werd naar de martelkamer gebracht. De verhoormethoden die toen werden gebruikt gingen gepaard met folteringen (iemand ernstig pijn doen) en de werkwijze kwam uit een soort handboek dat ook wel de heksenhamer werd genoemd. Dit handboek schreef voor welke vragen men moest stellen en welke pijnlijke handelingen men moest verrichten om iemand tot een bekentenis te dwingen. De eigenlijke tekst van de heksenhamer bestaat uit drie grote delen. Het eerste wil het bestaan van hekserij bewijzen, het tweede vertelt over de vormen die hekserij aanneemt en het derde deel beschrijft hoe heksen herkend kunnen worden, voorgeleid en berecht. Het boek werd erkend door de paus, hoofd van de katholieke kerk. Ook beweerd het boek dat de vrouw van nature slecht, zwak en inferieur zou zijn. Verder zou zij ongelovig, eerzuchtig, wraakzuchtig, heerszuchtig en hebzuchtig zijn!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cathelyne_Van_den_Bulcke&oldid=813790"