Buidelmees

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 19 jun 2023 om 07:51
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Buidelmees
Remiz pendulinus

Remiz pendulinus (Marek Szczepanek).jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Europa en Azië
Leefomgeving Bossen, parken en tuinen
Behoort tot de Buidelmezen, Zangvogels, Vogels

RemizPendulinusIUCN.svg

 broedgebied

 overtrekgebied

 standgebied

 overwintering

Portaal Portal.svg Biologie

De Europeze buidelmees (Remiz pendulinus) is een vogel uit de familie van de buidelmezen.

Het trekt in het noordelijke deel van zijn verspreidingsgebied, maar woont in het zuidelijke deel. Het bouwt een uitgebreid hangend nest, vroeger in Midden-Europa gebruikt als kinderslippers. Dit is een kleine mees, 10-11,5 cm lang met een fijn gepunte snavel en een relatief lange staart. De kop is lichtgrijs met een zwart "masker" door het oog. De achterkant is kastanjebruin. De mannetjes en de vrouwtjes lijken qua uiterlijk sterk op elkaar, maar het mannetje heeft een breder masker en een ruigere rug.

De eieren worden gelegd van eind april tot begin juli. Het nest wordt opgehangen aan dunne lange takken van bomen zoals wilg (Salix), iep (Ulmus) of berk (Betula), vaak boven water. Het nest kan soms ook worden opgehangen tussen twee of drie rietstengels (Typha) slechts een meter of zo boven het water. Het nest is een grote vrijhangende buidelvormige structuur, ongeveer 25 cm hoog en 17 cm in diameter. Het is gemaakt van plantenvezels, gras, haar en wol met aan één kant een ingangsbuis. Beide geslachten dragen bij aan de constructie die ongeveer 20 dagen duurt. Eieren worden dagelijks gelegd. Het legsel bevat 6 tot 8 witte eieren die 16,2 mm x 10,7 mm meten en 0,95 g (0,034 oz) wegen. De incubatie begint nadat het laatste ei is gelegd en duurt 14 dagen. De eieren worden uitgebroed door ofwel het mannetje ofwel, meestal het vrouwtje, maar niet door beide. De jongen worden verzorgd door het mannetje of het vrouwtje, maar zelden door beide ouders. De nestjongen krijgen insectenlarven en spinnen. De jonge vogels vliegen uit als ze ongeveer 22 dagen oud zijn. De ouders zullen soms proberen een tweede broedsel groot te brengen, maar dit lukt zelden. De Buidelmees eet meestal insecten en spinnen maar eet ook zaden zoals die van de wilg (Salix). Het zoekt over het algemeen naar voedsel in bomen, maar foerageert (naar eten zoeken) ook in riet waar het zowel insecten van de stengel als de zaadkop zal vangen. Hij gebruikt één voet om zich aan het riet vast te klampen en de andere om bosjes zaden uit de kop te trekken.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Buidelmees&oldid=795912"