Programmeur
Een programmeur (of softwareontwikkelaar) maakt. software. Software is nodig voor veel dingen, zoals games, besturingssystemen en het laten werken van hardware Software gaat altijd hand in hand met hardware, want zonder hardware kan je geen software maken, en de hardware kan niet werken zonder software. De knoppen op het toetsenbord, de muis, het beeldscherm en de computer zelf zijn bijvoorbeeld hardware. Er zijn vier namen voor een programmeur: Softwareontwikkelaar, Programmeur, computerprogrammeur of een Applicatieontwikkelaar. Een bedrijf dat software uitgeeft wordt een softwarehuis genoemd of een softwarebedrijf.
De tekst die je nu leest is ook mogelijk gemaakt door een programmeur. Niet de tekst zelf, maar de manier waarop je de tekst op WikiKids kunt invoeren en vervolgens via een internetbrowser kunt zien en lezen. De computer, tablet of je mobiel 'begrijpt' de codes die achter de daadwerkelijke tekst en opmaak van deze pagina zitten en zetten dat weer om in leesbare tekst, kleuren en afbeeldingen.
Software
Om software te maken, gebruikt elke programmeur een programmeertaal, zoals C. Daarnaast test een programmeur zijn code regelmatig.
Opleiding
Als je een programmeur wilt worden zijn er meerdere opleidingen die je kunt volgen op het mbo, hbo of de universiteit, bijvoorbeeld informatica. Als je op de middelbare school zit in de havo of in het vwo moet je een van deze profielen volgen:
- Cultuur & Maatschappij met wiskunde A
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
Wiskunde B is verplicht voor deze opleiding op de universiteit, dus dan is het niet mogelijk om Cultuur & Maatschappij te nemen.
De tijd dat Informatica een opleiding was met veel wiskunde is er niet meer. Tegenwoordig is de opleiding meer gericht op de praktijk, en het is dus niet een heel zware opleiding meer.