Distel

Uit Wikikids
Versie door Wikibeest (overleg | bijdragen) op 1 mei 2022 om 08:33 (Informatie iets anders geschreven en zo verduidelijkt)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een distel is een plant met stekels aan de bladeren en aan de bloemhoofdjes. Onder de naam distel vallen planten uit de composietenfamilie van de volgende geslachten:

  1. Carduus, bijvoorbeeld gewone distels
  2. Cirsium, bijvoorbeeld vederdistels
  3. Silybum, bijvoorbeeld mariadistels
  4. Onopordon, bijvoorbeeld wegdistels
  5. Carlina, bijvoorbeeld driedistels
  6. Ook artisjok en kardoen, van het geslacht Cynara, worden vaak distels genoemd.
  7. Anacantha, dit geslacht komt alleen voor in Oezbekistan.

De naam wordt ook gebruikt voor kruisdistels (geslacht Eryngium) en de blauwe zeedistel (geslacht Eryngium maritimum), maar die horen niet bij de composietenfamilie.

Distels worden meestal gezien als onkruid, maar sommige soorten zijn ook eetbaar of zelfs geneeskrachtig, denk aan de akkerdistel en de mariadistel. Mariadistel bijvoorbeeld kan helpen bij galstenen en depressies. Sommige diersoorten eten ze ook, zoals koeien, slakken, varkens, ezels, geiten, sommige vogels en soms ook konijnen. Distels kunnen hoger worden dan een meter! Als een boer een akker ploegt, worden de wortels van de distels in stukjes gesneden. Uit elk stukje komt dan weer een hele nieuwe distel. Daarvan komt het gezegde: ''Distels steken is distels kweken''. Dit is onwenselijk, want als een boer een akker ploegt is dit meestal alleen om één soort nieuw gewas te planten, zoals maïs of aardappelen.

Historie

Distels waren in de middeleeuwen het symbool van de weerbaarheid. Vroeger werden bijvoorbeeld mariadistels ook wel gegeten als groenten, de jonge blaadjes werden gebruikt als een soort sla of spinazie, ook de wortels werden bereid als schorseneren. Dat zijn wortels van planten, die behoren tot de ''vergeten groenten'' (groenten die vooral vroeger gegeten werden) en lijken een beetje op asperges. Daarom werden ze in Nederland ook wel ''armelui's asperges'' genoemd, omdat ze veel goedkoper waren dan asperges en er veel op leken. Artisjok wordt tegenwoordig nog steeds veel gegeten. In de middeleeuwen werd mariadistel vaak aangeraden bij chronische leverziekten (chronische ziekten zijn langdurige ziekten of ziekten die steeds terugkomen). De oude Grieken gebruikten mariadistel ook al, maar dan voor longklachten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Distel&oldid=714214"