Treinramp Eschede
Op 3 juni 1998 vond het ICE-ongeluk in Eschede plaats. Een hogesnelheidstrein van de Duitse Spoorwegen, de ICE (InterCityExpress), ontspoorde vlakbij de Duitse stad Eschede. 101 passagiers zijn overleden en 88 waren zwaargewond. Het was het zwaarste ongeluk met een trein van de Duitse Spoorwegen, en ook het zwaarste ongeluk met een hogesnelheidstrein wereldwijd.
Het ongeluk
Op woensdag 3 juni 1998 is ICE 884 (met als voorste locomotief 401 051 en als achterste locomotief 401 551) van München naar Hamburg met ca. 200 km/h ongeveer zes kilometer voor de plaats Eschede, als om ongeveer 10:55 uur een wielband van een wiel in de eerste wagen breekt. De gesprongen wielband wikkelt zich van het wiel af en boort zich door de bodem van wagon 1 tussen twee zitplaatsen en blijft daar steken.
Als de trein om 10:58 uur ongeveer 200 meter voor een brug over de eerste van twee opeenvolgende wissels rijdt, knalt de nog immer in de treinbodem stekende wielband tegen een wisselrail van de eerste wissel en rukt deze van de balken; ook deze boort zich door de treinbodem en schiet in de voorruimte nabij de deur tot in het dak omhoog. Dan ontspoort de ICE. De wagons 3 en 4 komen tegen een pilaar van een brug aan, en deze stort in. De wagons werden tot dik 20 cm samengeperst. De achterste locomotief reed tegen de berg met puin op.
Op de brug was een auto van drie spoorwegmedewerkers van de Duitse Spoorwegen (Signaltechniker). Deze spoorwegmedewerkers zijn ook gestorven.
De voorste locomotief (waarin de machinist zat) stopte door een automatische rem pas twee kilometer na het station van Eschede. De machinist gaf later voor de rechtbank aan, dat hij voor Eschede alleen een plotselinge ruk gevoeld had en merkte dat de trein niet veel verder wou gaan. Na de stilstand dacht hij dat er een technisch probleem was, en uit de locomotief probeerde hij weer stroom te geven aan de trein. Van het ongeluk werd hij pas door de treindienstleider van station Eschede geïnformeerd: “Je bent hier alleen voorbijgereden! Je bent ontspoord!”. Nadat hij zag wat zich achter hem was gebeurd, zonk hij ineen in zijn stoel en verliet de locomotief pas na twee uur. (Als er schade is aan de bovenleiding, mag je de locomotief nog niet verlaten.)
Oorzaak
Veel passagiers klaagden in het verleden over het feit dat de trein nogal veel schudde. De Duitse Spoorwegen ging daarom voortaan wielen met een rubberen laag gebruiken. Deze wielen waren echter berekend op de snelheden van trams, die vele malen langzamer rijden. Op 3 juni 1998 ging het fout. Een wiel met het rubber en het metalen omhulsel barstte. De bovenkant schoot door de vloer en kwam in de trein net tussen 2 stoelen terecht, maar de onderkant bleef onder de trein hangen.
Na ongeveer 5½ kilometer kwam de trein aan bij een wissel. De gebarsten band trok de wissel kapot en de trein ontspoorde, doordat het eerste deel rechtdoor ging over de nog niet beschadigde wissel, en het tweede deel naar rechts ging over het kapotgetrokken wissel. De trein botste met 200 km/u tegen een betonnen pijler van een viaduct nabij Eschede. Het viaduct stortte hierna in, waardoor de trein nog meer beschadigd raakte. Door het gewicht van het viaduct werden enkele wagons samengeperst tot 20 cm dik verwrongen metaal. In totaal kwamen er bij deze ramp 101 mensen om het leven, en waren er 88 zwaargewonden.
Tijdlijn
- 10.55 - wiel met het rubber en het metalen omhulsel schiet los
- 10.59 - ICE 884 ontspoort
- 11.00 - Hulpdiensten worden ingeroepen door ooggetuigen
- 11.07 - Vrijwillige brandweer aanwezig
- 11.18 - Meer hulpdiensten en traumahelikopters aanwezig
Aandacht
Boeken
In Op de Rails, een tijdschrift van de NVBS (de N'ederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen), is in het nummer van juli 2006 een technisch artikel verschenen, genaamd Het spoorwegongeluk in Eschede: een wielbandbreuk waarvoor nooit een verklaring is gevonden, door A.H.W. Schoester, over het treinongeluk bij Eschede. De informatie over het ongeluk is letterlijk vertaald van het artikel op de Duitse Wikipedia.
Televisie
Op National Geographic Channel is er in de reeks Seconds from Disaster een aflevering gemaakt over deze ramp.