Stadhuis van Antwerpen

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 13 feb 2021 om 07:39 (replaced: [[File: → [[Bestand: (2))
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het stadhuis van Antwerpen

Het stadhuis van Antwerpen ligt aan de Grote Markt. Het is het stadhuis van de stad Antwerpen. Het gebouw staat op de werelderfgoedlijst als onderdeel van de Belforten in België en Frankrijk. Het gebouw is gebouwd in Renaissance-stijl en is ontworpen door architect Cornelis Floris De Vriendt. Voor het stadhuis bevindt zich de Brabofontein.

Geschiedenis

Bouw

Het detail van de voorgevel

In de 16e eeuw nam de bevolking van Antwerpen enorm toe. De burgemeester en de schepenen Vraagteken2.png van de stad hadden hierdoor veel meer werk. Hierdoor was er behoefte aan een nieuw gebouw. Rond 1540 kreeg Dominicus de Waghemakere de opdracht om een nieuw gebouw te ontwerpen. Het ontwerp moest wachten, aangezien er een nieuwe stadsmuur gebouwd moest worden. Uiteindelijk werd rond 1560 Cornelis Floris De Vriendt benaderd om een nieuw stadhuis te ontwerpen. Het stadhuis werd volledig in de renaissance-stijl gebouwd. Om de bouwkosten laag te houden werden er winkels op de begaande grond gepland. Met de verhuur van winkelruimtes wilde men de kosten terugverdienen. Het stadhuis werd op de Grote Markt geplaatst, aangezien het stuk grond al in bezit van de gemeente was. Hierdoor hoefde de gemeente geen geld voor de grond te betalen.

Daarnaast waren ook schilders Jan Metsys en Lambert van Noort, dichter Willem van Haecht en beeldhouwer Willem van de Broeck betrokken bij de bouw. In november 1560 werd begonnen met het graafwerk en in februari 1561 werd de eerste steen gelegd. Na twee jaar was het gebouw voor twee derde af, maar het geld was op. Hierdoor moest de gemeente geld lenen om het gebouw af te maken. Uiteindelijk kwam er in de zomer van 1564 een dak bovenop het gebouw. In februari 1565 werd het gebouw ingehuldigd.

De Spaanse Furie

Het stadhuis vanaf de zijkant gezien.

In 1576 brak in Antwerpen de Spaanse Furie uit als onderdeel van de Tachtigjarige Oorlog. De Spaanse koning had zijn soldaten al maandenlang niet betaald. Hierdoor begonnen zij met het plunderen van de stad Antwerpen. Vanuit het stadhuis werd verzet hiertegen geboden. Daarom staken de soldaten het gebouw in de brand. Het dak en het interieur Vraagteken2.png in vlammen op.

Twee jaar later begon men met het herstellen van het stadhuis. In 1580 waren de werkzaamheden afgerond en kwam het stadhuis weer in gebruik.

Renovaties

Door een toename van de welvaart en bevolking van de stad Antwerpen in de 19e eeuw, moest het stadhuis grondig gerenoveerd worden. Tussen 1853 en 1869 werd de buitenkant van het gebouw gerenoveerd. De hele buitengevel werd toen vervangen. Alleen de marmerstenen bleven en de sporen van de renovatie zijn nog steeds daarin te vinden. Tussen 1860 en 1898 werd de binnenkant van het gebouw gerenoveerd.

In 2018 begon een nieuwe restauratie van het stadhuis, die in het najaar van 2020 afgerond moet zijn. De begaande grond wordt na de restauratie gedeeltelijk voor bezoekers toegankelijk. De grote poorten worden opengezet, om het karakter opener te maken. Op de tweede verdieping verdwenen ook veel ruimtes om te zorgen voor meer daglicht. Daarnaast werden alle systemen, zoals de internetverbinding, vervangen. Het gebouw wordt tevens aangesloten op het warmtenet. Het interieur wordt volledig gerestaureerd. Ook wordt de buitenkant gerestaureerd en gereinigd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stadhuis_van_Antwerpen&oldid=651275"