Syldavië

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 11 jan 2021 om 07:38 (fix HTML, replaced: <br> → <br /> (4), <u> → <span style="text-decoration:underline">, </u> → </span>)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninkrijk Syldavië
Regat Syldavia
Королевство Cилдавиë

Wapen van Syldavië

Hoofdstad Klow
Oppervlakte 21.402 km²
Aantal inwoners 649.000
Talen Oost-Europees
Religie Oosters-Orthodox
Nationale feestdagen Sint-Vladimirsdag
Adellijk huis Onbekend
Volkslied Zege roem zij onze vorst
Bestuursvorm Absolute monarchie
Munteenheid Khor

Syldavië is een niet-bestaand land in Oost-Europa. Het ligt in de Balkan (schiereiland). NB: zie Note onderaan. Syldavië is verzonnen door Hergé. Het komt voor in de avonturen van Kuifje. Het land komt voor in de boeken: De scepter van Ottokar, Raket op de maan, Mannen op de Maan en Kuifje en het haaienmeer.

Belangrijke steden

Informatie

De 3 albums "De scepter van Ottokar", "Raket naar de maan" en "De zaak Zonnebloem" spelen zich vooral af in een denkbeeldig land Syldavië. Hergé beschrijft Syldavië geografisch, historisch, de mensen en hun gewoonten. Het land dat Hergé oa. heeft geïnspireerd is door Roemenië.

Argumenten

Eerste geografisch argument

Roemenië is samengesteld uit verschillende provincies waaronder historische Transsylvanië en Moldavië. Als we syl en davië samenvoegen krijgen we Sylavië. De bergen van Sylavië worden "Zmyhlpates" of duizendpoot genoemd. Het reliëf van de Karpaten is net hetzelfde, kleine takken rond een grote stam, een duizendpoot. Hergé was op bezoek op de stand van Roemenië op de Internationale Tentoonstelling van Parijs in 1938, waar hij zeker van het land op de kaart zag, maar ook andere elementen noteerde die terugkeren in zijn verhalen.

Tweede geografisch argument

De beschrijving van Hergé van Syldavië, met cursief onze opmerkingen.

Syldavië is een klein land in Oost-Europa, dat bestaat uit 2 grote valleien, de Wladi-rivier(de Donau is de enige rivier in de regio en legt de langste weg af in Roemenië van alle landen die de Donau kruist) en zijn zijrivier de Moltus (de Prut die de grens met Rusland/Bordurië vormt), die Klow, de hoofdstad (122.000 inwoners) insluiten (De Prut mondt uit in de Donau in Galati dat op dat moment ongeveer hetzelfde aantal inwoners telde - 1930 : 100.000 inwoners). De valleien zijn bedekt met planten en bossen en omringd door besneeuwde bergen. De vlakten in Syldavië zijn vruchtbaar. Inderdaad, de vallaien van de Prut en Donau zijn bebost, op de vlakten treft men landbouw en de bergtoppen van de Karpaten zijn besneeuwd.

Veel zwavelhoudende warmwaterbronnen rond Klow (hart- en vaatziekten) en in Kragonedin (reuma). Ja, Roemenië was door Hergé, net als door vele andere Belgen nu, gekend voor zijn kuuroorden. 33% van de minerale waterbronnen van Europa bevinden zich in Roemenië. Er zijn 140 kuuroorden en daar werd zeker aandacht aan besteed op de tentoonstelling die Hergé in Parijs bezocht.

Derde ornitologisch argument

Zwarte pelikanen bestaan niet, maar het enige land in Europa waar de pelikanen in het wild leven is in Roemenië in de Donau Delta, een regio was ook goed vertegenwoordigd in Parijs. Daarenboven kan de Zwarte pelikaan wel eens verward worden met de 'Cormoran', de zwarte aalscholver die zeer veel in de Donaudelta voorkomt.

Vierde historisch argument

In "De scepter van Ottokar", verijdelde Kuifje plannen voor een extreem-rechtse organisatie, de "Stalen Garde ". Sterker nog, 1938 was het topjaar in de opkomst van een rechtse organisatie in Roemenië, "de IJzeren Garde". In dezelfde aard werd een linkse partij, de "Zentral Zildav Komitzät van revolutionairen", geleid door de sterke hand van maarschalk Plekszy-Gladz, opgericht voor de omverwerping van de monarchie en de inlijving van het land van Syldavië, in het buurland Bordurië, ten oosten van Syldavië. De snor en het gedrag van het personage doen aan Stalin denken.

NOTE:

Hergé tekende de locatie van Syldavië!

Neem het eerste plaatje op pagina 13 in het album Mannen op de maan en vergelijk dat met de werkelijke situatie dan zie je dat de maan zeer nauwkeurig is weergegeven. Deze geografische nauwkeurigheid zie je ook terugkomen in het album Raket naar de Maan. Draai het plaatje van de lancering op pagina 61 maar eens 180 graden om en vergelijk dat maar een met bijvoorbeeld Google Earth. De contouren kloppen precies!

Als je vervolgens op het plaatje de afgelegde baan van de raket terug volgt (met bijvoorbeeld ijkpunten als de kustlijnen, bergen en het Balatonmeer), dan zou het lanceerplatform op ruimtevaartbasis Sbrodj in voormalig Tsjecho-Slowakije moeten liggen en in dat geval dus niet op de Balkan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Syldavië&oldid=642143"