Moby Dick
Op 18 mei 1966 belde een binnenschipper in paniek de waterpolitie. Ter hoogte van Nijmegen had hij een wit gevaarte uit het vieze Rijnwater zien opkomen om naar lucht te happen.
Het gevaarte bleek een Beluga-walvis. De bij Canada gevangen walvis was bestemd voor een Engelse dierentuin, maar tijdens een hevige storm was hij ontsnapt uit het bassin van een vrachtschip op open zee. Via de Noordzee belandde hij in de Rijn.
Waterpolitie, dierenbescherming en een fanatieke Duitse dierentuindirecteur rukten uit om hem te vangen. Tevergeefs. De walvis ontsnapte telkens. Al snel kreeg hij de bijnaam Moby Dick (naar het beroemde boek van Melville). Moby werd een mediaster. Journalisten volgen hem per boot en helikopter. Honderden toeschouwers zaten dagelijks gewapend met cameras langs de oevers van de Rijn.
Moby bleef stroom op- en afwaarts zwemmen, tussen Nederland en Duitsland. Na vier weken bereikte Moby eindelijk Hoek van Holland. Op de oevers begeleid door twee politiewagens verdween hij voorgoed in zee.
Mobys bezoek aan de zwaar vervuilde Rijn had een staartje van belang: de eerste milieupartijen ontstonden.
Met toestemming overgenomen van Anno.nl