Datasporen
Eigenlijk is internet het grootste en snelste vervoersbedrijf van de wereld. Maar wat vervoert internet dan? Data.
Dat is een ander woord voor informatie. Want tekstberichten, foto’s, muziek, likes en video’s bevatten informatie. En die informatie (of: data) versturen we naar elkaar via een enorm netwerk van kabels en antennes over de hele wereld.
We ontvangen ook veel informatie: de websites die we bezoeken, de games die we spelen, de (spraak)berichten die we ontvangen. Dus er vliegt de hele dag data van én naar onze telefoon of computer. Al die data laten een spoor achter. Bijvoorbeeld in je browsergeschiedenis, in je cookies, in de tijdlijn van Instagram of YouTube of in de logfiles van je computer.
Dat noemen we datasporen. Die datasporen kunnen worden gekoppeld aan jouw persoonsgegevens, zoals je naam, je leeftijd en je woonplaats. Daar hebben bedrijven allerlei slimme trucjes voor. Hoe meer datasporen jij achterlaat, hoe meer ze weten over jou. En dat is handig voor als ze bijvoorbeeld reclame willen maken.
Als je snapt hoe datasporen werken, en welke invloed dat heeft op je privacy, kun je daar je gedrag op aanpassen. Dat noemen we mediawijsheid.