Warnsveld

Uit Wikikids
Versie door Stef 1999 (overleg | bijdragen) op 24 jul 2019 om 20:18 (uitgebreid)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Warnsveld
Warnsveld vlag.svg        Coat of arms of Warnsveld.svg
Map - NL - Zutphen - Wijk 05 Warnsveld - Buurt 00 Dorp Warnsveld.svg
Land Vlag van Nederland Nederland
Provincie Gelderland
Gemeente Zutphen
Burgemeester
Oppervlakte
Inwoners ca. 9200
Dichtheid
Postcode(s) 7230-7232
Netnummer(s) 0575
Rayons
Portaal Portal.svg Gelderland

Warnsveld (Nedersaksisch: Wansveld) is een dorp en voormalige geemente in de Nederlandse provincie Gelderland, in de gemeente Zutphen. Op 1 januari 2005 ging de gemeente Warnsveld, waar het dorp ook toe behoorde, samen met de gemeente Zutphen. Ten tijde van de samenvoeging had het dorp ongeveer 9200 inwoners.

Warnsveld ligt ten westen van Zutphen. Ten zuiden van het dorp ligt de Zutphense wijk Leesten en ten noorden ligt 2 kilometer verderop de plaats Eefde.

Geschiedenis

Al in de 9e of 10e eeuw is de Martinuskerk gesticht. In 1121 werd Warnsveld voor het eerst vermeld in geschriften. Tot laat in de 19e eeuw lag het gebied Warnsveld van Zutphen tot Lochem. Hier hoorden destijds het dorp Wichmond en de buurtschappen Vierakker, Warken, Leesten en Bronsbergen bij.

Op 28 maart 1945 vond de laatste V1-inslag in Nederland plaats op de Molenbult in Warnsveld. Hierbij vielen toen twaalf doden.

Tegenwoordig

In 2005 werd de gemeente Warnsveld samengevoegd met de naastgelegen gemeente Zutphen. Het oude gemeentehuis was daarna tijdelijk in gebruik als bibliotheek, tegenwoordig is hier het hoofdkantoor van de GGD Noord- en Oost Gelderland gevestigd. Waar Warnsveld in het verleden vooral een plattelandsgebied rondom de stad Zutphen was is het tegenwoordig een leef- en woongebied als uitloper van Zutphen. Warnsveld heeft een winkelcentrum met de naam Dreiumme, waar mensen hun basisbehoeften kunnen halen.

De grote landhuizen op de Rijksstraatweg, zoals Huis 't Velde en Het Jachthuis, laten de geschiedenis van Warnsveld zien , net zoals de Martinuskerk en de straten die genoemd zijn naar voormalige boerderijen. Ook de monumentale korenmolen Nooit Gedacht uit 1905 laat de geschiedenis van het dorp zien.

De gemeente Warnsveld was partnergemeente met Horstmar (Noordrijn-Westfalen, Duitsland). Dit partnerschap werd later door de gemeente Zutphen overgenomen.

In Warnsveld is de hoofdlocatie van GGNet gevestigd, dit is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Gelderland.

Sinds 2006 heeft Warnsveld een nationaal monument waar Nederlandse politiemensen zijn begraven, de Tuin van Bezinning. Deze is aangelegd achter het koetshuis van de politieacademie bij Huis 't Velde.

Warnsveld heeft ook een museum: Museum De Opkamer.

Warmterecord

Op 23 augustus 1944 werd in Warnsveld 38,6 graden gemeten, in de achtertuin van huisarts Jan B. Thate (1906-1995). Hij was een officieel waarnemer van het KNMI met ook officiële en erkende apparatuur hiervan.

Met 38,6 °C had Warnsveld 75 jaar lang het Nederlands warmterecord in handen. In 2006 twijfelde het weerbureau Meteo Consult of dit record wel officieel was, maar niet veel later moesten ze dit weer terugnemen. Op 24 juli 2019 werd het Nederlands, en daarmee ook het Warnsvelds, hitterecord verbroken.

Galerij

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Warnsveld&oldid=571340"