Tasmaanse duivel

Uit Wikikids
Versie door Puckster (overleg | bijdragen) op 11 mrt 2019 om 17:20 ((Hij=Het))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tasmaanse duivel
Sarcophilus harrisii

Sarcophilus harrisii taranna.jpg

Bedreigd
Leefgebied Tasmanië
Leefomgeving Rotsachtige gebieden
Behoort tot de Echte roofbuideldieren (Dasyuridae)

Leefgebied Tasmaanse duivel.png

Portaal Portal.svg Biologie

De Tasmaanse duivel is een buideldier, dat alleen voorkomt op Tasmanië, een eiland ten zuidoosten van Australië.

De Tasmaanse duivel ziet er vaak gevaarlijk uit. Het kan zijn bek ver open doen, waarbij je zijn tanden kunt zien. Ook maakt hij een hard krijsend geluid.

Lichaamsbouw

de Tasmaanse duivel is ongeveer 70 tot 110 cm lang, exlusief zijn staart. Hij heeft zwakke achterpoten.

Met uitsterven bedreigd

De Tasmaanse duivel eet vlees van dode dieren. Op Tasmanië worden veel kangoeroes aangereden door auto's. De kangoeroes grazen graag in de berm omdat het gras daar goed groeit. Dat komt omdat het regenwater van de straat de bermen inloopt. De Tasmaanse duivel komt hier op af, maar kan zo wel omkomen in het verkeer.

Daarnaast is er een ziekte onder deze dieren: een speciale vorm van kanker. Ze krijgen dikke bulten (tumoren) in de mond en wangen. Daardoor kan het dier moeilijker eten en verhongert het uiteindelijk. Naar de oorzaak ervan wordt onderzoek verricht. Vermoedelijk heeft het te maken met de wijze waarop houtkap van de bossen wordt uitgevoerd. De dieren levend in het bos worden vergiftigd, alvorens met houtkap begonnen wordt.

Pas geleden stond in de krant dat er cartoons gemaakt wordt over de Tasmaanse duivel. De opbrengst zal voor het onderzoek worden bestemd, om het dier te helpen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tasmaanse_duivel&oldid=550504"