Voedselkringloop

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stap6.gifDit artikel is (gedeeltelijk) geschreven door Pabo-studenten van de MarnixAcademie en blijft in ieder geval staan tot de beoordeling is gegeven.Nuvola apps kwrite.png

De voedselkringloop is een telkens opnieuw beginnende kring van dieren en planten die elkaar eten, opruimen en er voor zorgen dat alles in de natuur te eten krijgt.

Voedselkringloop voorbeeld

In de voedselkringloop zijn er verschillende onderdelen. Je hebt de makers (producenten) (planten) van de voedingsstoffen voor de planteneters. Je hebt de dieren die deze makers van voedingsstoffen opeten maar ook dieren die andere dieren opeten (consumenten). En je hebt de opruimers (reducenten) (schimmels, bacteriën en kleine bodemdiertjes). Deze opruimers zorgen er voor dat alle dode resten van dieren en planten worden opgeruimd en dat deze resten weer worden omgezet in nieuwe voedingsstoffen voor de planten.

Planteneters en vleeseters

Binnen de voedselkringloop heb je carnivoren en herbivoren. Carnivoren zijn vleeseters en eten dus alleen maar vlees. Dit zijn dieren als de adelaar, leeuw, tijger enzovoort. Herbivoren zijn planteneters. Deze dieren eten dus alleen maar blaadjes, planten, bessen en dus geen vlees. Voorbeelden van planteneters zijn: konijnen, koeien, varkens, paarden en schapen.

Hoe werkt de voedselkringloop?

Het begint bij een plantje die voedingsstoffen bij zich heeft. Onder voedingsstoffen kunnen we verstaan: zuurstof, water en andere dingen die goed zijn voor dieren. Een planteneter, bijvoorbeeld een konijn eet deze plant op en neemt daarmee de voedingsstoffen van de plant over. Een adelaar is een vleeseter en eet graag konijnen. Wanneer de adelaar het konijn heeft opgegeten neemt hij de voedingsstoffen over van het konijn en de plant. Als de adelaar overlijd en op de grond komt te liggen zorgen de bodemdiertjes, schimmels en bacteriën in de grond er voor dat de adelaar wordt verteert (dit betekent dat de adelaar langzaam verdwijnt door dat de schimmels, bacteriën en bodemdiertjes hem opeten). Bij het verteren komen er stoffen vrij die worden opgenomen door de grond en in het grondwater. Planten nemen dit water op en zo krijgen zij de voedingsstoffen binnen die later weer via een planteneter door worden gegeven tot het weer terug bij de plant komt.

Voedselketen

Binnen de voedselkringloop bestaat ook de voedselketen. Dit is een schakeling van dieren en/of planten die elkaar opeten. Een voorbeeld van een voedselketen is bijvoorbeeld: rups --> koolmees --> havik. In deze voedselketen staat dus dat de koolmees de rups op eet en de havik eet de koolmees op. Maar een voedselketen kan ook een stuk langer zijn bijvoorbeeld: waterplant --> garnaal --> voorn (kleine vis) --> stekelbaars --> snoek --> adelaar. De adelaar staat in dit geval bovenin de voedselketen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Voedselkringloop&oldid=495227"