Teek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Tekenlepel.jpg
Iemand verwijdert een teek met een tekenlepel.

De teek is een spinachtige. Het is een parasiet. Ze kunnen zich aan je vastbijten en soms vervelende ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme.

Wanneer hij een tijdje op je huid zit zuigt hij zich vol met je bloed en wordt hij groter.

Als je een teek hebt moet die verwijderd worden. Daar zijn verschillende hulpmiddelen voor, zoals een tekenpincet of een tekenlepel.

De teek is een spinachtige, geen insect. De teek heeft namelijk acht poten, insecten maar zes.

Recordaantal teken in Nederland

Geniet jij ook van het vroege voorjaar? Niet alleen mensen, maar ook teken zijn daar dol op. Er zijn op dit moment meer teken dan ooit in Nederland én ze zijn door het vroege en warme voorjaar actiever dan ooit. In welke gebieden zitten de meeste teken? En waar moet je op letten als je een tekenbeet hebt? Er is sinds kort een app over teken die je kunt raadplegen. Teken kunnen namelijk een ernstige aandoening veroorzaken: de ziekte van Lyme.

Spinachtig beestje

Teken zijn spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze komen in het hele land in de natuur voor in struikgewassen, grassen en heide. De beestjes kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Vaak zit het beestje op een vochtig, warm plekje waar het comfortabel is, bijvoorbeeld je oksel, je knieholte of in je nek bij de haargrens. Gemiddeld zijn er jaarlijks 1 miljoen Nederlanders die een tekenbeet oplopen. Circa 22.000 mensen krijgen last van de eerste verschijnselen van de ziekte van Lyme. Dat is meestal een griepachtig gevoel.

Tekenradar

De Universiteit van Wageningen en het RIVM verzamelen sinds zeven jaar informatie over teken in Nederland via de website Tekenradar. Het RIVM is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In 2013 werd een recordaantal van 16.500 teken gevangen. Dat is 64 procent meer dan het gemiddelde over de voorgaande zes jaren. De teken zijn vooral te vinden op de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en het duingebied in Noord-Holland. Op alle onderzochte locaties werden teken gevonden die met de borreliabacterie geïnfecteerd waren. Die veroorzaakt de ziekte van Lyme. Een tekenbeet krijg je niet alleen in de zomer. In de afgelopen winter meldden 120 mensen een tekenbeet via Tekenradar en stuurden de boosdoener op. Twintig procent van de ingestuurde teken was besmet met de borreliabacterie. Uiteindelijk kreeg twee procent van deze mensen na de tekenbeet ook echt de ziekte van Lyme.

Besmette teek? Niet altijd ziekte van Lyme Gelukkig is niet iedere teek besmet en zorgt niet iedere besmette teek voor de ziekte van Lyme. Maar naarmate de teek langer op je huid zit, wordt de kans groter dat hij deze ziekte overdraagt. Als je door een teek bent gebeten, blijft hij op je huid vastzitten. Hij zuigt zich vol met bloed en wordt ongeveer zo groot als een erwt. Na enkele uren kan de beet beginnen te jeuken. Als de huid rondom de beet rood wordt en er een rode kring verschijnt, kun je besmet zijn. Je kunt dan griepachtige verschijnselen krijgen: koorts, moeheid, dubbelzien, pijn in gewrichten en spieren, denkproblemen en plotselinge hoofdpijn. Let dus goed op als je de natuur in bent geweest!

Teken-app

Het RIVM heeft nu een gratis app ontwikkeld: Tekenbeet. Dit om de toename van de ziekte een halt toe te roepen. Daarmee kun je een foto maken van je ‘eigen’ tekenbeet en die vergelijken met foto’s op de app. Ook is er een ‘tekenradar’ die aangeeft hoe actief de teken zijn en die een alarm laat uitgaan als er veel meer teken zijn dan anders. Op een filmpje kun je bekijken hoe je een teek met een tekentang kunt verwijderen. Handig om bij de hand te hebben!

Externe link

Videolink

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Teek&oldid=336637"