Sinterklaas
Sinterklaas komt met de stoomboot aan vanuit Spanje naar Nederland. De Sint heeft altijd zijn trouwe knecht bij zich Zwarte Piet.
Zonder een zwarte Piet is onze Sint nergens. want alleen kan hij niet alle daken op.. en cadeutjes brengen.Pakjesavond ( 5 december ) vier je meestal met je familie bij elkaar, want dan kun je suprises voor elkaar maken.
Gezellig!
Sinterklaas is een heilige.
Meer dan duizend jaar geleden was de sint een heilige bisschop
hij komt hij uit Turkije.
Zijn echte naam is Sint Nicolaas.
Zijn verjaardag wordt gevierd op 5 december.
Maar voor 5 December zet je je schoenaltijd in de kamer[of ergens anders natuurlijk]. dan krijg je een cadeautje in gegooid via de schoorsteen.het maakt niet uit of jou huis geen schoorsteen heeft hoor!
Met hulp van zijn pieten lukt hem dat
(de pieten worden zwarte pieten genoemd omdat ze helemaal onder het roet zitten als ze uit de schoorsteen komen).
Geschiedenis
Al toen Sinterklaas heel jong was werd hij bisschop van Myra een stad in Turkije. Later in het jaar 1071 werd Myra veroverd door de Turkse moslims. Als bisschop heeft Nicolaas veel goede daden gedaan. Er gaat een verhaal dat hij 3 dode jongens weer tot leven heeft gebracht. Of het verhaal gaat dat hij 3 dagen lang achter elkaar goud door het raam van 3 meisjes had gegooid, vandaar je schoen zetten.
Van Myra naar Bari
Myra werd veroverd door de Turkse moslims. Zij waren geen christenen dus vereerde Sinterklaas niet. De mensen mochten niet meer naar zijn graf toe om te bidden. 7 dappere zeelieden vonden dit een probleem en reisden naar het stadje Myra en braken het graf open , brachten het naar Bari. Vandaar dat ze dachten dat sinterklaas in Spanje leefde. Zoals veel mensen werden begraven in een grafkist, werd Nicolaas dat niet. Nicolaas werd begraven in een sarcofaag. Dat is een stenen grafkist boven de grond . De sarcofaag van Nicolaas was heel bijzonder want daaruit droop wonderolie. Blinde en kreupele mensen genazen als ze er iets van namen. Zo werd sinterklaas patroonheilige. Sinterklaas is daarnaast ook heilige van landen en steden. Bijvoorbeeld van Amsterdam. In Amsterdam staat de Sint Nicolaas kerk. Vroeger kwamen kooplieden,vissers en schippers naar zo een kerk om te bidden dat de reis goed verliep of dat ze een goede handel hadden. Tweehonderd jaar na de de dood van Sint Nicolaas ontstonden er verhalen over de heilige Nicolaas. Mensen vertelden dat Nicolaas al bij zijn geboorte een wonderkind was. Toen zijn moeder hem voor het allereerst in bad deed, ging hij vanzelf rechtop in het teiltje staan. Er ging ook een verhaal dat Nicolaas schippers in nood redde. Ook zou hij onschuldigen uit de gevangenis hebben gehaald.