Sloot

Uit Wikikids
Versie door PaulD (overleg | bijdragen) op 5 sep 2019 om 20:16 (Definitie weer teruggezet)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een sloot

Een sloot is een brede diepe met water gevulde geul die als erfafscheiding dient en de afwatering verzorgt.

Een sloot is gegraven door mensen, dit gebeurt al heel lang. Dit begon in de 11e eeuw. De mensen groeven in die tijd nog met de hand. Ze gingen aan de slag met een schep totdat er uiteindelijk een sloot was. Kan het je voorstellen? Een hele sloot graven met een schep? Tegenwoordig doen ze dit niet meer met de schep maar met machines. Dit scheelt veel tijd en is een stuk gemakkelijker.

Weetje: Naar schatting bedraagt de totale lengte aan sloten in Nederland maar liefst 330.000 km. Weetje: De sloten werden vroeger vaak gegraven door het hele dorp, iedereen hielp hier aan mee.

Niet iedereen weet dit misschien maar sloten zijn van groot belang in ons land. zonder sloten had niet iedereen droge voeten. In ons kikkerlandje regent het regelmatig. Waar zou al dit water heen moeten? Een deel hiervan stroomt in de sloten, die vangen het water op. Dit water kan weer op verschillende manieren gebruikt worden. Zo kan er op de warme zomer dagen gesproeid worden met water uit de sloot. Misschien gebeurd dit ook wel eens bij jou in de tuin? Om bijvoorbeeld het gras mooi groen te houden. Er wordt dan een slang gelegd van de sproeier de sloot in. En wat dacht je van de dieren in de wei. De koeien, schapen en geiten deze drinken allemaal uit de sloot. In de sloot wonen daarnaast heel veel verschillende soorten diertjes. Hierdoor is de kwaliteit van het water ook heel belangrijk. Wat als er giftige stoffen in het water zitten? De dieren zouden ziek kunnen worden. Dit mag natuurlijk niet gebeuren.

Wil je meer weten of diertjes in de sloot? Kijk dan op: http://www.schooltv.nl/video/slootdiertjes-wat-leeft-er-in-de-sloot/ http://www.kinderpleinen.nl/sloten-en-plassen/

Maar wanneer weet je nou of de sloot schoon en fris is. Het kwaliteit van het water ligt aan verschillende dingen. Je kan het zelf checken door te ruiken als je bij een sloot staat. Een sloot is net als eten. Stinkt het? Dan heeft het waarschijnlijk te maken met verontreiniging. Dit kan zijn door de afvoer van bijvoorbeeld een bedrijventerrein. als een sloot gezond is dan ruik je deze nauwelijks of niet. Daarnaast is de snelste manier om te weten of een sloot gezond is, is door te kijken naar de hoeveelheid afval. Afval zorgt voor giftige stoffen in de sloot. Afval lost namelijk langzaam op in kleine stukjes in het water. Gooi dan dus ook nooit je afval in het water. Dit kan schadelijk zijn voor de sloot en de dieren die leven in de sloot.

Heb je wel eens in een sloot gezwommen? Of er in gevallen tijdens het slootje springen? Dan weet je dat de kans er is, dat je er geheel onder de modder uitkomt. Deze modder in de sloot noemen we slip. Slip ligt onderin de sloot. De slip bestaat uit slecht afbreekbare stoffen. Dit kunnen stoffen zijn die schadelijk zijn voor het water en de dieren. Deze stoffen stapelen zich op en zo krijg je een steeds grote laag slip. Het water in de sloot kan dit natuurlijk afbreken. Dit gebeurt door het zuurstof dat zich bevind in het water. Nu moet de mens ervoor zorgen dat de laag slip niet te dik wordt. De sloot moet onderhouden worden. Je hebt dit misschien wel eens gezien. Er staat een graafmachine die de slip op de kant schept. Dit kan wel eens flink gaan stinken. Toch is dit nodig om de sloot gezond te houden. hoe meer slip er in de sloot ligt, hoe minder water er in zit. Dit maakt het de sloot moeilijker om deze stoffen af te breken.

check hier een filmpje van hoe ze een sloot schoonmaken: https://www.youtube.com/watch?v=IJ2T83RrDrc

In de sloot bevindt zich veel leven. Dit leven bestaat niet alleen uit diertjes maar ook uit planten. Een beperkt aantal planten heeft heeft een positief effect op de kwaliteit van de sloot. Een plant produceert zuurstof wat weer helpt bij het afbreken van de schadelijke stoffen. Te veel planten is weer negatief. De vele planten kunnen de sloot bedekken. Hierdoor kan er niet genoeg licht en zuurstof het water binnendringen.

Weetje: Als de sloot meer dan 30% bedekt is met planten heeft dit een negatief effect.

Locatie, Lendevallei. Begroeide sloot
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sloot&oldid=575301"