Geheugen (mens)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stap6.gifDit artikel is (gedeeltelijk) geschreven door Pabo-studenten van de MarnixAcademie en blijft in ieder geval staan tot de beoordeling is gegeven.Nuvola apps kwrite.png

Bij het geheugen van de mens kan je denken aan veel verschillende dingen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het herinneren van namen, aan wat je gisteren hebt gedaan, aan afspraken die je hebt gemaakt of dingen die je hebt geleerd. Al deze gegevens uit het verleden zijn opgeslagen in het geheugen. Via de verschillende onderdelen van het geheugen onthouden we ontelbaar veel informatie. De hoeveelheid informatie die in het geheugen past, is te vergelijkbaar met de hoeveelheid informatie in een universiteitsbibliotheek. Het geheugen kan gebeurtenissen opslaan, bewaren en terughalen.

Plaats van het geheugen

Na veel onderzoek weten wetenschappers dat het geheugen zich niet op één plek in de hersenen bevindt. Het geheugen bevindt zich op verschillende plekken in de hersenen. En al deze verschillende plekken zijn met elkaar verbonden. De hippocampus ligt aan de onderkant van de temporale kwab. Veel processen die te maken hebben met het geheugen, gebeuren in dit gebied van de hersenen.

De hippocampus

Het is bekend dat het geheugen niet simpelweg te lokaliseren is op één plek in de hersenen (Eling, 2014). Het geheugen bevindt zich op verschillende plekken en deze plekken zijn verbonden met elkaar. De hippocampus wordt het geheugenorgaan genoemd (Burgess, 2011). Veel processen die te maken hebben met het geheugen gebeuren in dit gebied van de hersenen. Volgens Gijsberts (2016) bevindt het kortetermijngeheugen zich in de hippocampus. De hippocampus ligt aan de onderkant van de temporaalkwab (Gezondheidsnet.nl, 2016). Hoogleraar Neurowetenschappen Suzanne Corkin (2016) heeft onderzoek gedaan naar Henry Molaison. Henry is een hersenoperatie aangegaan om een ernstige vorm van epilepsie te stoppen. Toen Molaison na de operatie wakker werd, waren zijn hippocampus en omliggende hersengebieden verwijdert en verloor hij vrijwel al zijn jeugdherinneringen en kon hij niet langer nieuwe informatie opslaan (Corkin, 2016). Dit laat zien dat belangrijke delen van het geheugen zich inderdaad binnen de hippocampus en omliggende hersengebieden bevinden. Volgens Corkin (2016) komen in de hippocampus alle zintuigelijke waarnemingen, gebeurtenissen en details binnen. De hippocampus is constant bezig met het filteren, verwerken en vertalen van informatie naar wat de hersenen kunnen begrijpen (Corkin, 2016). In de hippocampus is dus een groot deel van het geheugen terug te vinden. Het geheugen bevindt zich dus op meerdere plekken in het brein, maar de plek waar de meeste processen plaatsvinden is de hippocampus. 

Zie ook:

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geheugen_(mens)&oldid=531635"