Space Shuttle
Een Space Shuttle is een type raket uit de Verenigde Staten. Die is inmiddels gepensioneerd en was in die tijd de enigste raket die mensen kon vervoeren. De meeste niet-Amerikaanse astronauten hebben wel eens een spaceshuttle-vlucht meegemaakt.
Verloop van de vlucht
Stap 1:Lancering
De Space Shuttle stijgt op en de twee zijraketten geven voldoende brandstof om aan de zwaartekracht te ontsnappen. De "orbiter", het deel dat op een vliegtuig lijkt verbruikt geen brandstof, want het gebruikt brandstof van de grote oranje brandstoftank omdat hij zelf veel brandstof nodig heeft voor in de ruimte.
Stap 2:Startraketten afwerpen
Nadat de brandstof in de startraketten van de Space Shuttle op is, worden ze afgeworpen en vallen ze met parachuttes in zee. Hierna worden ze opgepikt met een boot of helikopter en gericycled voor andere missies.
Stap 3:Brandstoftank afwerpen
De grote brandstoftank wordt afgeworpen nadat de grote hoeveelheid zuurstof op is. De brandstoftank valt ook in zee maar is na 1 keer niet meer bruikbaar.
Stap 4:De ruimte bereiken
De orbiter is het laatste deel dat overblijft. De orbiter brengt zichzelf met zijn eigen motoren naar de ruimte. Eens het daar is, heeft het zijn motoren niet zo veel meer nodig.
Stap 5:De missie uitvoeren
Eens de raket in de ruimte is, kan het zijn missie uitvoeren. In het midden van de orbiter zit de vracht. Meestal is dat een satteliet. Met de grote grijparm van de Space Shuttle kan de satteliet in zijn baan gebracht worden.
Stap 6:Vertragen
In de ruimte wordt de orbiter ondersteboven gebracht om te vertragen. Als hij op de goede plaats is, kan hij zich terug omdraaien en de dampkring binnengaan.
Space Shuttle Atlantis
De vierde Space Shuttle die de NASA deed opstijgen, de OV-104 Space Shuttle Atlantis.
Bronnen
Werk in uitvoering! Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt. Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren. De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel. Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken. |
Dit artikel is nog niet af. |