Londen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Kalta is hier bijna full-time mee bezig.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Sjabloon:Stad

Londen is de hoofdstad van Engeland en het Verenigd Koninkrijk.

Geschiedenis

De Tower Bridge.

Londen werd waaarschijnlijk gesticht door Brutus van Troje. Londen kreeg toen de naam Troia Nova, dat werd omgedoopt tot Trinovantium. Hierna zou de koning Lud het land hebben omgedoopt tot Caer Ludein. Hierbij zijn de eerste trekjes van Londen te zien, in Ludein. Volgens de mythologie zou Londen vele bekende koningen en machtige ridders hebben voortgebracht, maar niets wijst er op uit dat Londen een bekende plaats was. In de prehistorie was Londen echter een groot landbouwgebied, met wijd verspreide inwoners. Belangrijke vonsten wijzen er op dat Londen een bekend gebied kon zijn. In de 7e eeuw werd de St.-Paul's Cathedral gesticht. Dit is nu een van de hoogste kerken ter wereld. Toen Willem de Veroveraar in de 11e eeuw Londen veroverde maakte hij Londen samen met Winchester de hoofdstad. Winchester was al de hoofdstad. Londen groeide uit tot een welvarende stad, en zo welvarend dat de koning toestemming moest vragen om Londen binnen te komen. Ook buitenlandse kooplieden uit grote steden zoals Florence, Venetië en Genua. Londen groeide snel, maar na een pestplaag kwamen er 75.000 slachtoffers. Nog iets ergers was de Grote Brand in 1666, want nadat de koninklijke bakkerij in vlammen opging werd ook 80% van de binnenstad verwoest. In totaal bleken 13.000 huizen, 76 kerken, 44 gildenhuizen, de beurs en de St.-Pauls Catherdal verwoest. Het duurde 10 jaar om de stad te herbouwen, en nog langer om de kerken en de St.-Pauls Cathedral te bouwen. aan het eind van de 17e eeuw opende Willem III met behulp van Nederland wel een bank. Tijdens de 2e Wereldoorlog werd Londen echter (weer) zwaar getroffen door de Duitsers; in de volksmond werd de hele ramp de Blitz genoemd. 57 nachten achter elkaar werden bommen gelanceerd op Londen. Er vielen meer dan 27.000 bommen, en 30.000 mensen overleden aan de bommen. Op 7 juli 2005 werd Londen getroffen door terroristische aanslagen. Dit waren de ergste aanslagen in Londen ooit.

Geografie

Bestand:Map of london.png
Bij het puntje ligt Londen.

Londen ligt in het zuidoosten van Engeland. Londen is de grootste stad van het Verenigd Koninkrijk en is een van de grootste metropolen van Europa. Een metropool is een stad met de daarbijhorende gebieden. Londen is met een oppervlakte van zo'n 1.577 km² de grootste stad in Europa. Londen is mede zo groot omdat het vele kleine dorpjes in de omgeving opslokt. Londen word naast Parijs, Tokio en New York als een van de 4 wereldsteden beschouwd. Londen heeft ook 12 punten op de lijst van wereldsteden. Londen heeft 33 gemeentes, die 'boroughs' worden genoemd. Londen word gesplitst door de Theems. Het historische deel van Londen heet De City. Dit deel is 2,6² groot. Hier leven slechts 9000 mensen. In de City stroomt ook de Theems. Het gebied wordt ook wel sqare mile genoemd. In Londen wonen 7,3 miljoen mensen, in de metropool wonen 13 miljoen mensen.

Kerken

Westminster abbey 001.JPG

Er staan 13 kerken in Londen. Voor de buitenlanders staan vooral de Westminster Abbey en de St.-Pauls Cathedral bekend als de bekendste kerken, maar in Londen kent bijna elke bewoner ook de All Hallows-by-the-Tower kerk. Deze is zo genoemd omdat hij een fantastisch uitzicht heeft op de Tower. De St.-Pauls Cathedral is echter een belangrijkere kerk en een van de mooiste koren ter wereld zingt er. Daar kun je gratis naartoe gaan. De kerk zelf is echter heel bijzonder. Hij is hoger dan de Piramide van Cheops en de kerk is een belangrijk gebouw in de overheersende skyline van Londen. De nieuwe kerk staat er sinds 1710 in zijn geheel. Hij werd namelijk vernietigd in 1666, tijdens de Grote Brand. De architect was Christopher Wren, onder andere bekend van de toren waar de Big Ben inzit. Samen met Lord Nelson, die een kolossaal beeld heeft op Trafalgar Square is hij in de cryptes van de kerk begraven. Er staat een metrostation bij de kerk waardoor je er minder makkelijk in kan. Westminster Abbey diend voor andere gebeurtenissen. Denk aan de kroningen van kongen en koninginnen. Het huidige gebouw dateerd uit de 13e eeuw. Het hoogtepunt van deze kerk is het gedeelte waar de koninklijke kapellen staan. Hier zijn de vorsten van Engeland begraven. Dichtbij het koorhek staan de graven van Darwin en Newton, 2 erg belangrijke wetenschappers.

Koninklijke gebouwen

Buckingham palace01.JPG
Tower of london 004.JPG

In dit stuk zijn de Tower en Buckingham Palace de bekendste royale gebouwen. Maar dat zijn niet de enige gebouwen. St. James Palace is bijvoorbeeld bijna identiek aan een normaal huis aan de buitenkant, afgezien van de ingang. Die is namelijk heel koninklijk. Maar Buckingham Palace is een ander verhaal. Het geeft je namelijk meteen de indruk dat je op koninklijke grond bent, en de netjes bijgeknipte hofjes, het enorme paleis en de koninklijke wachters bevestigen dat. Veel mensen gaan ook naar de wisseling van de wacht bij het paleis, dat is namelijk een echte publiekstrekker. In de Tower worden de Britse kroonjuwelen tentoongesteld. Bij elkaar zijn die juwelen ontelbaar veel waard. Ook staat er een kanon, beïnvloed door een draak. De Raven van de Tower worden in kooien vastgehouden. Dit zijn doodnormale raven, maar volgens de traditie mogen deze niet weg anders wordt er een vloek uitgesproken over de Tower. Met zijn al bijna 1000 jaar oud is dit een van de oudste gebouwen van Londen. De kroonjuwelen bekijk je door op een rolband te lopen. Kensington Palace is ook een bekend gebouw. Vandaag de dag wonen hier nog steeds koninklijke leden, maar het paleis is verdeeld in appartementen. Prinses Diana heeft hier ook gewoond. Zij kwam in 1997 ongelukkig om het leven na een tragisch auto-ongeluk. En deel van het paleis is te bezichtigen door toeristen en inwoners. Hier kan je ook de collectie koninklijke gewaden zien.

Downing Street 10

Downing Street 10 is het huisnummer van het huis waar de minister-president woont. Het huis is erg beveiligd. Er staan vaak enorm veel televisieploegen die bereid zijn de minister te filmen. De deur van het gebouw is de meest gefotografeerde ter wereld. Er hebben ook Nederlanders gewoond. Het huis is met hekken afgesloten. Maar heel weinig mensen va de pers mogen de president filmen. Om dit moment is de minister-president Gordon Brown.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Londen&oldid=107610"