Taalbeheersing

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vrijwel iedereen beheerst (spreekt en verstaat, schrijft en leest) een taal. Sommigen zelfs meerdere talen. Maar taalbeheersing gaat verder. Namelijk het je goed kunnen uitdrukken in die taal en goed weten wat je zegt of schrijft. Maar ook het goed begrijpen wat de ander zegt of schrijft. Zeker bij de zogeheten vreemde talen (andere talen dan je moedertaal) kan dat best lastig zijn.

Om een taal goed te kunnen beheersen leer je van kinds af aan een woordenschat. Hoe heten de dingen, wat zijn de betekenissen van spreekwoorden en gezegden enzovoorts. Op latere leeftijd gebruik je die woordenschat om je eigen ideeën en meningen uit te drukken, liefst zo dat de ander je begrijpt.

Mensen die vanuit het buitenland naar Nederland of Vlaanderen komen hebben vaak moeite met het spreken en verstaan, schrijven en lezen van de Nederlandse taal. Ze beheersen het Nederlands nog niet. Nederlands is dan een tweede taal voor ze naast hun moedertaal. Dit wordt meestal afgekort als NT2. Ze moeten vaak net als kleine kinderen vaak weer helemaal van voor af aan met deze voor hun nieuwe taal beginnen. Voordeel is vaak wel dat ze veel dingen al kennen, maar ze moeten er het Nederlandse woord bij leren. Aan hun manier van spreken kun je vaak goed horen of ze nog maar kort of al langer met de nieuwe taal bezig zijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Taalbeheersing&oldid=903607"