Pampus (zeilboot)

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 8 dec 2022 om 21:09
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pampus
Pampus 81.jpg
Boot informatie
Lengte 6,668 m
Lengte_waterlijn
Breedte 1,690 m
Diepgang 0,800 m
Massa 725 kg
Bemanning 2 personen
Materiaal_romp
Materiaal_rondhout
Sw 109
Rya pn
Status
Tuigage
Zeiloppervlakte 19,3 m²
Grootzeil 13,1 m²
Fok
Genua 6,2 m²
Spinnaker
Gennaker
Organisatie
Architect W. de Vries Lentsch (Willem I) en G. de Vries Lentsch (Gerard Janszoon)
Jaar 1933
Zeilteken Pampus.jpg
Klasseteken Pampus
Website
https://www.pampusclub.nl/
Portaal Portaalicoon Binnen- en zeevaart

De Pampus is een open zeilboot, vernoemd naar het eiland Pampus bij Amsterdam en Muiden. In 1933 werd er door de Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV) een prijsvraag uitgeschreven om een open zeiljacht met maximaal 16m² doek zeiloppervlak te ontwerpen. Deze zeiloppervlakte had ook met de belastingregeling van Treub uit die tijd te maken (zie ook Treub). Uiteindelijk werd de Pampus het bekroonde ontwerp uit de ingediende ontwerpen. Een nieuwe wedstrijdklasse was geboren. De Pampus is een ontwerp van Werf "Het Fort" van Firma. G. de Vries Lentsch en van de hand van G. de Vries Lentsch (Gerard Janszoon, Gerardus II), niet te verwarren met G. de Vries Lentsch (Gerardus jr.), stichter van de Amsterdamsche Scheepswerf G. de Vries Lentsch jr., die de ontwerper was van de Regenboog, toen hij nog op "Het Fort" werkte. De eerste 40 boten werden al snel verkocht. In 1942 waren er al 150 geregistreerde boten gebouwd. In 2007 is nummer 451 genaamd "Tien". Veel van de gebouwde schepen – minstens zo'n 300 - varen nog steeds.

Rechts karveelbouw

De romp is gemaakt van mahoniehout waarbij planken in karveelbouw tegen elkaar zijn gelijmd. Ze zijn op de kruisspanten bevestigd. Het dek en de constructie eronder is van een lichtere houtsoort, zoals teak. De mast en giek, en de fokkeloet (stok om de fok uit te zetten bij het voor de wind varen), zijn van hout (meestal vuren).

Toen de belasting van Treub in 1952 kwam te vervallen, werd het zeilplan aangepast. In 1992 werd het zeilplan opnieuw gemoderniseerd. In Loosdrecht, Joure en Sneek worden de meeste Pampussen gebouwd. De meeste vind je op de Loosdrechtse plassen.


Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pampus_(zeilboot)&oldid=752641"