Herfstverschijnselen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Weersinvloeden

Weersinvloeden zijn regen, zon, wind, hagel, sneeuw en bliksem. De maan heeft met de weersinvloeden te maken.

Hoe komt het dat er in de herfst meer neerslag is? Het komt doordat het aan de linker kant van de aarde warm is, dan verdampt het water daar en drijft het naar de andere kant van de aarde.

Hoe ontstaat regen? De zon is zo warm dat deze het water verdampt en dan is het zo licht dat het lichter dan lucht is. Daardoor gaat het zweven. De wolken zijn zo koud dat het ijs kristallen worden. De zon schijnt niet genoeg om het water te verdampen, maar wel om het regendruppels te laten worden. Dat is te zwaar en dan valt het en dan gaat er 97% naar de zee, 2% gaat naar gletsjers en 1% naar rivieren.

Hoe ontstaat sneeuw? Net als het vorige verhaal ontstaat de regen in de wolken. Maar nu is het anders want: als de wolken koud genoeg zijn, dan bevriest de regen tijdelijk en zo ontstaat sneeuw.

Hoe werkt het eb en vloed? De aantrekkingskracht van de maan trekt het water van de oceaan naar zich toe.

Isolatie

Onder isolatie verstaan wij de vacht en de schors van de bomen. De dieren krijgen tijdens de herfst een dikkere vacht haren en andere dieren een dikkere vacht met veren. Bij de bomen vallen de bladeren omdat het kouder wordt en zij hebben een schors om de bomen.

Hoe blijven de dieren warm en droog? De ijsberen bijvoorbeeld hebben twee lagen vacht; een bovenlaag en een onderlaag. De onderlaag bestaat uit vet, de ijsberen hebben een dikke laag vet op hun huid om warm te blijven en zodat zij niet te nat worden. De bovenlaag is gemaakt van lange haren.

Haren, schors en stof zorgen voor verwarming. Je kunt iets goed warm houden met bijvoorbeeld berenvel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Herfstverschijnselen&oldid=69519"