Vriendschap
Vriendschap heb je als je met iemand bevriend bent. Vriendschap is voor iedereen verschillend. De ene vind dat je al je geheimen moet kunnen vertellen, de andere weer iets anders. Er is een redelijk bekend gedicht over vriendschap:
"Rozen verwelken, Schepen vergaan, Maar onze vriendschap blijft altijd bestaan".
Betekenis van vriendschap =
Vriendschap is een relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het niet uitmaakt of je een meisje of jongen bent. Het kunnen dus ook 2 mannen of 2 vrouwen zijn. Het belangrijkste in een goede vriendschap is vertrouwen. Vriendschappen worden gesloten. Met woorden, zoals 'zullen we vriendjes worden?' of zonder woorden. Vrienden helpen elkaar en aanvaarden meer van elkaar dan andere mensen die bevriend zijn met elkaar. Ook dat wat mensen als vrienden of vriendinnen voor elkaar doen, wordt vriendschap genoemd. Bij een belangeloze vriendschap kijkt de één naar wat de ander nodig heeft en plaatst hij wat hij zelf wil op de achtergrond, zijn eigen belangen.
Kenmerken van vriendschap
Onderzoek heeft aangetoond dat je vrienden je helpen langer te leven. Maar wat onderscheidt een ware, lange vriendschap van een andere tijdelijke vriendschap? Volgens Robert Downey (hij is psychiater) zijn er bepaalde gewoonten waar echte vrienden over beschikken, waardoor ze meer als familie beschouwd worden.
Kenmerken van echte vriend(inn)en
- Je moet vertrouwen hebben in elkaar. Als je dat niet hebt is het geen goed teken. Ook als je ooit een geheim aan de ander hebt verteld en diegene heeft belooft het aan niemand te vertellen, maar heel de klas weet het al, dan zit het ook niet zo goed!
- Als je ergens mee zit dat je bij diegene altijd je verhaal kwijt kunt.
- Een echte vriend voelt aan wanneer je stress hebt, en helpt je dan goede beslissingen te nemen.
- Als jouw vriend/vriendin voor je opkomt, is het heel fijn. Dat niet alleen, het is ook een teken dat jullie echte vriend(inn)en zijn.
Dingen die een vriend(in) nooit zou doen als vriend(in). Als hij/zij dat wel zou doen dan zou ze geen echte vriend(in) zijn!
- Als diegene de gesprekken van jullie 2 altijd naar zichzelf leidt is het geen echte vriend(in). Een echte vriend(in) luistert altijd naar de ander.
- Als jouw maatje roddels over je verspreidt, is hij/zij geen echte vriend van jou. Ook al voelt het wel zo!
- Als je ruzie hebt met hem/haar en het duurt misschien wel 2 of 3 weken voordat de ruzie opgelost is, dan is het niet zo’n goede vriend als jij denkt.
Soorten vriendschap
Welke verschillende soorten vriendschap zijn er? Er zijn 3 verschillende soorten vriendschap en ze hebben allemaal een eigen kenmerk.
- Vriendschap om het nuttige: je bent dan alleen met iemand bevriend om iets van een ander voor elkaar te krijgen.
- Vriendschap om het aangename: je bent dan bevriend om plezier met je vriend(in) te hebben. Als je heel veel lol maakt met de ander en vaak de klas wordt uitgestuurd omdat jullie lol maken, betekend dat nog niet meteen dat jullie vrienden/vriendinnen zijn om het aangename. Want misschien kan je die ander ook jouw grootste geheimen vertellen!
- Vriendschap om het goede: je bent dan bevriend omdat je weet dat de ander het goede met je voor heeft. Bijv. dat hij/zij jou vertrouwd of dat je jouw geheimen kan delen met de ander. Dan voel je je veilig bij hem/haar.
Tips over vriendschap
Vrienden worden:
- Ga wat meer met diegene om. Dan zal je zien dat hij/zij jou steeds aardiger gaat vinden.
- Vraag of diegene een keer met je wilt afspreken. Als het dan goed klikt dan kun je vragen om vaker af te spreken en of de ander vrienden met je wilt worden.
- Vraag gewoon rechtstreeks of de ander vrienden met je wilt worden.
Als je al vrienden bent:
- Help die ander als hij/zij ergens mee zit, en denk niet aan jezelf. Als je anderen helpt dan vertrouwen ze jou ook meer.
- Respecteer die ander. Als die iets naars zegt over jou andere vriendin dan mag je er best wat van zeggen, maar niet meteen super woedend worden. Dan is de vriendschap meteen verbroken.
- Vertrouw elkaar.
Tips om ruzie te voorkomen:
- Is er iets wat je dwarszit? Vertel het aan je vriendin. En als je vriendin iets dwarszit, praat er dan met haar over. Luister naar haar en geef haar advies. Probeer met een oplossing te komen, want dat is veel beter dan dat je ermee rond blijft lopen. Als je dat doet, gaat sowieso een keer ruzie ontstaan.
- Wees je ervan bewust dat je zelf ook wel eens fouten maakt. Zeg sorry tegen je vriendin en geef haar ook een keer een compliment. Als je dat af en toe doet, zal zij het ook terug doen en blijven te ruzies weg.
- Schreeuw niet. Daar maak je het alleen maar erger van.
Als je toch ruzie hebt:
Maar het zo snel mogelijk weer goed. Wil de ander dat niet dan heb je hier wat tips:
- Koop een leuk cadeau voor de ander.
- Heb jij het idee dat het niet jouw schuld is, stuur dan een mailtje naar de genen waar jij ruzie mee hebt. Zeg daarin hoe je je voelt en vraag hoe de ander er over denkt.
- Ga bij hem/haar op bezoek en neem wat lekkers mee. Chocola bijvoorbeeld. Chocola helpt altijd. Er zit een stofje in waar je blij van wordt.
- Denk goed na over wat je zegt. Misschien zeg je dingen waar je later spijt van krijgt.
- Laat het eerst even rusten. Dan kan je even nadenken over wat er gezegd is. Begin daarna een gesprek, waarin in je uit kunt leggen hoe jij je voelt en waarom je dat gezegd hebt.
- Laat elkaar uitpraten en loop niet weg.