Konrad Adenauer
Konrad Hermann Josef Adenauer (Keulen, 5 januari 1876 — Rhöndorf, 19 april 1967) was een Duits politicus en de eerste bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) in de Koude Oorlog. Hij regeerde daar in de periode 1949 tot 1963.
Burgemeester
In 1904 ging hij in de politiek. Adenauer werd in 1917 burgemeester van Keulen. Toen in 1933 de NAZI's de baas werden, werd het voor hem een stuk moeilijker. Hij werd gedwongen om ontslag te nemen. Adenauer vreesde dat zijn leven bedreigd werd en zocht asiel. Van de NAZI's kreeg hij geen toestemming om weer in Keulen te gaan wonen. In 1934 woonde hij daarom een jaar in Berlijn. Vanaf 1935 woonde hij met zijn gezin in Rhöndorf. Hij werd een paar keer gevangen gezet door de NAZI's. In 1944 werd hij opnieuw gevangengenomen, omdat hij verdacht werd van betrokkenheid van de aanslag op Hitler. In november 1944 werd hij vrijgelaten omdat er geen bewijs was dat hij er iets mee te maken had. In 1945 mocht hij van de Amerikanen weer burgemeester van Keulen worden, maar van de Britten (Keulen lag in de Engelse bezettingszone) mocht hij dat niet.
Bondskanselier
In 1946 werd Adenauer betrokken bij de nieuwe partij CDU. Deze partij wilde Rooms-katholieken (Adenauer was Rooms-katholiek) en protestanten verenigen in een partij. Adenauer klom snel op in deze partij. Hij begon als regionaal voorzitter in Rijnland, maar hij gaf deze functie aan de Parlementaire Raad. De eerste Duitse bondsdagverkiezingen in 1949 werden gewonnen door het CDU. Adenauer werd tot de eerste bondskanselier gekozen met één stem meerderheid! Hij zei tegen zijn partijgenoten dat hij deze functie zeker 2 jaar zou volhouden. Hij was toen 73 jaar oud.
Werk in uitvoering! Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt. Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren. De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel. Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken. |
Dit artikel is nog niet af. |