Communiceren: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 1: Regel 1:
 
== Wat is communicatie? ==
 
== Wat is communicatie? ==
Communicatie is het uitwisselen van gevoelens en gedachten. Dit kun je doen met woorden: Hoe praat je tegen iemand en welke woorden gebruik je? Of met je lichaam: Hoe kijk je naar iemand, kijk je boos of blij? En hoe beweeg je jouw lichaam, heb jij je armen over elkaar of langs je lichaam? Bij het praten maak je ook bewust of onbewust [[gebaren]] om wat je zegt duidelijk te maken, te ondersteunen. Sommige mensen doen dat zelfs heel heftig. Dit noemen we ook lichaamstaal. Wist je dat bij een gesprek zo'n 70% uit lichaamstaal bestaat! Dit valt voor een groot gedeelte weg bij communicatie via mobiel en computer en is slechts voor een klein deel op te vangen met emoticons. Een probleem uitpraten kun je dan ook beter face to face doen, want dat voorkomt een hoop misverstanden.  
+
Communicatie is het uitwisselen van gevoelens en gedachten. Dit kun je doen met woorden: Hoe praat je tegen iemand en welke woorden gebruik je? Of met je lichaam: Hoe kijk je naar iemand, kijk je boos of blij? En hoe beweeg je jouw lichaam, heb jij je armen over elkaar of langs je lichaam? Bij het praten maak je ook bewust of onbewust [[gebaren]] om wat je zegt duidelijk te maken, te ondersteunen. Sommige mensen doen dat zelfs heel heftig. Dit noemen we ook lichaamstaal. Wist je dat bij een gesprek zo'n 70% uit lichaamstaal bestaat! Dit valt voor een groot gedeelte weg bij communicatie via mobiel en computer en is slechts voor een klein deel op te vangen met [[emoticons]]. Een probleem uitpraten kun je dan ook beter face to face doen, want dat voorkomt een hoop misverstanden.  
  
  

Versie van 22 dec 2022 22:24

Wat is communicatie?

Communicatie is het uitwisselen van gevoelens en gedachten. Dit kun je doen met woorden: Hoe praat je tegen iemand en welke woorden gebruik je? Of met je lichaam: Hoe kijk je naar iemand, kijk je boos of blij? En hoe beweeg je jouw lichaam, heb jij je armen over elkaar of langs je lichaam? Bij het praten maak je ook bewust of onbewust gebaren om wat je zegt duidelijk te maken, te ondersteunen. Sommige mensen doen dat zelfs heel heftig. Dit noemen we ook lichaamstaal. Wist je dat bij een gesprek zo'n 70% uit lichaamstaal bestaat! Dit valt voor een groot gedeelte weg bij communicatie via mobiel en computer en is slechts voor een klein deel op te vangen met emoticons. Een probleem uitpraten kun je dan ook beter face to face doen, want dat voorkomt een hoop misverstanden.


Communiceren is eigenlijk iemand anders iets laten weten of van iemand anders iets willen weten. Open zijn, eerlijk zijn, echt naar elkaar luisteren en proberen elkaar te begrijpen is heel belangrijk!


Goed gesprek:

1. Het is belangrijk dat je elkaar vertrouwt.

2. Laat merken dat je graag wil weten wat de ander gaat vertellen (belangstelling tonen).

3. Wacht even met je eigen verhaal. Luister goed naar de ander en reageer. Luisteren is belangrijk zodat je ook echt hoort wat de ander zegt.

4. Stel vragen! Zo wordt het verhaal nóg duidelijker.

Iemand begrijpen. Hoe doe je dit?

Tijdens een gesprek is het belangrijk om iemand te begrijpen. Zo laat je merken dat je naar het verhaal luistert en met iemand meeleeft. Iemand begrijpen betekent niet dat je het met iemand eens moet zijn. Het kan dat jullie dezelfde mening hebben, maar het kan ook dat jij er totaal anders over denkt. En dat mag! Mensen zijn namelijk allemaal verschillend. Maar het kan niet altijd om jou draaien, soms moet je een ander ook een goed gevoel geven.


Het is vaak heel moeilijk om de mening van een ander te begrijpen als jij het er niet mee eens bent. Het is daarom ook een hele kunst als jij dit onder de knie hebt! Maar wat houdt het in? Het begrijpen van een ander?

1. Je vertelt niet wat jij vindt. Dit is nu even niet belangrijk, want het is niet jouw verhaal.

2. Probeer je te verplaatsen in een ander. Stel het je eens voor dat het bij jou gebeurt. Hoe zou jij het vinden?


Als je dit doet, zal de ander merken dat jij begrip toont (het probeert te begrijpen).

Natuurlijk mag je daarna ook vertellen wat jij hebt meegemaakt. De ander zal dit alleen maar leuk vinden! Op die manier hebben jullie een goed gesprek!

Respect

Respect hebben voor iemand is erg belangrijk. Het betekent dat je rekening houdt met iemand en accepteert hoe iemand is. Je laat een ander in zijn waarde. Als je een goed gesprek met iemand voert en een ander probeert te begrijpen, dan toon je respect.


Een ander zal zich hierdoor goed voelen. Hij of zij zal vaker een verhaal willen vertellen als er zo goed op gereageerd wordt! Misschien ontstaat er zelfs wel een vriendschap.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Communiceren&oldid=755766"