Seizoen: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Wijzigingen door Krijgdegolera (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Apoo)
Label: Terugdraaiing
Regel 43: Regel 43:
 
En je kan van de bergen af sleeën.
 
En je kan van de bergen af sleeën.
 
En je doet vaak in de winter handschoenen aan.
 
En je doet vaak in de winter handschoenen aan.
  +
Ook kunnen er sneeuwlawines komen en Is het eigenlijk altijd koud.
 
{{seizoenen van het jaar}}
 
{{seizoenen van het jaar}}
   

Versie van 27 jun 2022 10:50

Een seizoen, ook wel jaargetijde genoemd, is een van de vier delen van het jaar.

Er zijn 4 jaargetijden : lente - zomer - herfst - winter

Het eerste deel van het jaar begint niet op 1 januari.

  • de lente begint rond 21 maart
  • de zomer begint rond 21 juni
  • de herfst begint rond 21 september
  • en de winter begint rond 21 december

Seizoenen

Hoe ontstaan de seizoenen?

Er zijn seizoenen omdat de aarde rondjes draait rond de zon (1 rondje = 1 jaar) én scheef staat ten opzichte van de zon. Als de aarde precies recht zou staan, zou er weinig verschil zijn tijdens het rondje rond de zon. Maar, de aarde staat dus scheef, en hoe scheef de aarde staat blijft hetzelfde. Omdat de aarde om de zon draait is in de zomer het noordelijke deel het meest naar de zon gekanteld, en in de winter het zuidelijke deel. In de zomer straalt de zon dus veel meer 'van boven' op ons deel van de aarde. De zonnestralen hoeven dan dus door een veel kleiner stuk van de dampkring te reizen en daardoor is het veel warmer.

In de (onze) winter is het noordelijk deel van de zon weg gekanteld, en de zon komt dan niet meer zo hoog aan de hemel. De stralen moeten--omdat ze 'schuin' aankomen--door een dikkere laag van de atmosfeer stralen, en zijn dan ook niet zo sterk als ze eenmaal op de grond komen. Een filmpje, ook over dag en nacht is te zien op: [1]

Er staat hierboven 'onze' winter, want op het zuidelijk halfrond is het dan natuurlijk zomer.

Let op: de aarde draait niet precies in een cirkel, maar in een beetje vervormde cirkel (een ellips). De afstand tot de zon is dus niet altijd hetzelfde. Vaak denken mensen dat in de zomer de aarde dichter bij de zon staat. De afstand maakt eigenlijk niet zoveel uit, het gaat dus om de kanteling van de aarde. Het is zelfs zo dat in 'onze' zomer de aarde verder van de zon staat dan in de winter...

Waar komen de seizoenen voor?

Voor de landen rond de evenaar heeft de kanteling niet zoveel invloed. De zon straalt het hele jaar bijna recht van boven. Ze hebben dus geen winter, herfst en lente. Het is eigenlijk altijd zomer. In gebieden verder weg van de evenaar, zoals in Nederland, maar ook in Chili (op het zuidelijk halfrond) is er wel een effect door de kanteling, dat is hierboven uitgelegd. Bedenk goed: als het bij ons--in het Noorden--zomer is, is het in het zuidelijk halfrond winter.

Hoe komt het dat het weer per seizoen anders is?

De energie van de zon bepaalt het weer op de aarde. Hoe meer een bepaald deel van de aarde naar de zon is gericht, hoe warmer het daar wordt.

Lente

In de lente groeien de nieuwe blaadjes weer aan de bomen. Er komen weer bloemen zoals tulpen, krokussen, paardenbloemen en madeliefjes.

Zomer

In de zomer kun je buiten lekker zwemmen. En je kan ook bootje varen en buiten spelen. En je gaat vaak op vakantie met je familie of je gezin.

Herfst

In de herfst kan je mooie kleuren bladeren vinden zoals rood oranje en geel. Je kan je vader of moeder weer lekker aan het werk zetten om bladeren te vegen.

Winter

In de winter kan je sneeuwballen gooien en sneeuwpoppen maken. En je kan van de bergen af sleeën. En je doet vaak in de winter handschoenen aan. Ook kunnen er sneeuwlawines komen en Is het eigenlijk altijd koud. Sjabloon:Seizoenen van het jaar

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Seizoen&oldid=720770"