Hillegom: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
 
'''Hillegom''' is een dorp in [[Zuid-Holland]] en ligt dicht in de buurt van [[Lisse]], [[Sassenheim]], [[Noordwijk]], [[Noordwijkerhout]] en [[Beinsdorp]]. Maar ook vlakbij [[Haarlem]] en [[Amsterdam]].
 
'''Hillegom''' is een dorp in [[Zuid-Holland]] en ligt dicht in de buurt van [[Lisse]], [[Sassenheim]], [[Noordwijk]], [[Noordwijkerhout]] en [[Beinsdorp]]. Maar ook vlakbij [[Haarlem]] en [[Amsterdam]].
  
Hillegom is een mooi dorp, dat ligt tussen
 
Lisse, De Zilk, Vogelenzang, Bennebroek en
 
Beinsdorp.
 
  
 
Hillegom heeft een heleboel sportverenigingen
 
Hillegom heeft een heleboel sportverenigingen

Versie van 1 feb 2008 15:04

Hillegom is een dorp in Zuid-Holland en ligt dicht in de buurt van Lisse, Sassenheim, Noordwijk, Noordwijkerhout en Beinsdorp. Maar ook vlakbij Haarlem en Amsterdam.


Hillegom heeft een heleboel sportverenigingen en vermaakplekken. Dan heb je bijvoorbeeld een heleboel sportverenigingen zoals: BC Hillegom (badminton), VV Hillegom (voetbal) SV Concordia (voetbal en handbal), VV Sizo (voetbal), Olympia 80 (gymnastiek en turnen), HTC (Hillegomse Tennis Club), Hillegom 85 (basketbal), SDO Hillegom (korfbal en tafeltennis), Squash Hillegom (squash), Jahn (ritmische gymnastiek en turnen). Ook hebben ze hier een bejaardentehuis genaamd: Bloemswaard. Ook zijn hier heel veel kerken zoals: de Sint-Jozefkerk, de Sint-Martinuskerk, De Hoeksteen, Maartenskerk en de Chr. Geref. Raadhuiskerk.

In Hillegom wonen ongeveer 20.000 mensen. Ook worden er binnenkort nieuwe woningen gebouwd.

Hillegom heeft een aantal mooie monumenten. Hillegom heeft zo een paar mooie huizen zoals het gemeentehuis op de Hoofdstraat. In 1356 was dit gemeentehuis van de Landgraaf. Ook zijn er een paar mooie woonhuizen. Ook is er een bollenkwekersvilla genaamd “Huize eendracht” en een bollendroogschuur. In het dorp is er een mooie natuurstenen pomp.

Hillegom is makkelijk te bereiken. Natuurlijk is er in Hillegom ook vervoer om overal naar toe te gaan. Zo hebben we een station, genaamd NS Station Hillegom. En bussen hebben we natuurlijk ook. Hillegom heeft de buslijnen: 4, 50, 51 en 57. De provinciale wegen die hier naartoe lopen zijn: 207, 208 en 442.

In de Bollenstreek (waar Hillegom ook bij hoort) houden we altijd een bloemencorso, met elk jaar een thema.

Bollen

P1010582 (Medium).JPG


Bollenbedrijf: Fa. H. Wijnhout & ZN.

Meneer Wijnhout is ongeveer 40 jaar geleden begonnen met zijn bedrijf, de eerste jaren werkte hij nog bij een baas, om zeker te zijn van een inkomen. Toen het goed ging is hij helemaal voor zichzelf gegaan, later is er ook nog een knecht bij gekomen en die werkt nu nog steeds bij hem.

Het bedrijf heeft niet altijd in Hillegom gestaan eerst was het in Lisserbroek, toen dat te klein werd hebben ze een schuur gekocht in Hillegom aan de Leidsestraat, daar hebben ze een hele tijd gezeten tot ze in de weg zaten voor de steenfabriek en moesten verhuizen. Nu zitten ze al sinds 1996 aan de Hyacinthenlaan. Het bedrijf bestaat uit 3 groten schuren, in de voorste schuur is een grote werkruimte en zijn er 6 cellen, een kantine en een kantoor. In de middelste schuur zijn 2 kassen, daar worden in de winter de tulpen en narcissen gebroeid en in de zomer worden er bollen in bewaard. In de achterste schuur word het grove werk gedaan er staat een trilmachine die het zand uit de bollen schud, er zijn droogwanden om de bollen te drogen en er zijn het laatste jaar nog 2 cellen bij gebouwd, om de bollen nog beter te kunnen bewaren. Ook staat er een kookketel, hier worden de narcissen in ‘gekookt’ zodat ze niet ziek worden. En de tulpen in gedoopt, voordat ze weer geplant worden De Narcissen en de tulpen worden begin oktober tot ongeveer december geplant. In Juni worden de tulpen alweer gerooid, daarna de narcissen, de narcissen zijn dus maar heel kort uit de grond, van juli tot oktober. De tulpen 2 maanden langer. Het land van de Familie Wijnhout ligt rondom hun bedrijf dat is makkelijk werken zo heb je niet zoveel last van reistijd. Het is gewoon dat je onderling met medekwekers land ruilt, zodat het land niet moe wordt en de bollen niet goed meer groeien. Zo ruil je narcissenland voor hyacintenland en dan gaan er weer tulpen op. Je kan niet elk jaar hetzelfde product op het land zetten en zo voorkom je ziekte en armoede van het land.

De handel van de bollen is de laatste jaren niet zo goed, vroeger kostte een bol bijna hetzelfde als nu. En de prijzen om ons heen zijn wel duurder geworden. Dus als je vroeger bollenkweker was had je wel zwaar werk maar had je een goede boterham. Nu moet je veel meer verkopen om toch nog een goede boterham te hebben. Ook hebben we veel meer machines dan vroeger en veel meer land per eigenaar, anders kan je er niet meer van rondkomen. Als je nu voor jezelf zou gaan willen beginnen, is dat haast niet meer mogelijk Je ziet alleen nog maar bedrijven die van vader op zoon gaan.

De bollen gaan naar de export, de bollen worden via een vertegenwoordiger gekocht van de kweker, die verzendt de bollen in grootverpakking naar de export, die verpakt ze in doosjes en zakjes en verzend de bollen naar het buitenland, er blijft maar een klein gedeelte in Nederland voor de verkoop.

De bloemen gaan naar de bloemenveiling, daar worden ze verkocht. De verkoop gaat via een klok, de koper drukt op een bedrag en de bloemen zijn voor hem. Na de veiling worden de bloemen verdeeld en de koper verzendt ze naar de handel. Er gaan heel veel bloemen naar het buitenland.

Gemeentehuis

Dit is het gemeentehuis van Hillegom

Hier komt informatie over het gemeentehuis.
Gemeentehuis

De trouwzaal is in het gemeentehuis. Je kan bij het gemeentehuis pasboren aangeven, vergunningenaanvragen en trouwen. De burgemeester werkt in het gemeentehuis. Hillegom is 900 jaar oud volgens de burgemeester. Is er over tien jaar nog woonruimte voor ons om in Hillegom te wonen? De burgemeester denkt van wel. We proberen de komende jaren weer huizen te bouwen. Eerst heette Hillegom: Heilegom. En eerst was het gemeentehuis een echt huis van mensen. En in die tijd kwam er steeds meer bij en het werd groter en de hoftuin ook. Het huis bestaat nog steeds maar is nu veel sterker.

HANGKOUS

Hangkous woonde in Heilegom. Daar was hij bekent. Hij leefde ongeveer 900 jaar gelden. Hillegom bestaat ook ongeveer 900 jaar volgens de burgemeester (meneer Mans). Hangkous was een erg bekende man. De bijnaam van de Hillegommers is Hangkous. Vandaar die naam :HANGKOUSEN. Je hebt een standbeeld van hem in de gang van het gemeentehuis.




Oude gebouwen

Martinuskerk Hillegom

Dit is de Sint Martinuskerk in Hillegom.


Brandweer

brandweerauto gemeente Hillegom


De geschiedenis van de brandweer

Elke dag in Nederland ontstaan er branden. Daarom is het belangrijk dat Nederland in elk dorp of stad een brandweer heeft. Vanaf de 13de eeuw werden er regels voor de brandweer opgesteld. In het begin bestond het materiaal uit: emmers, bijlen, brandweerhaken enz. Jan van Heiden vond in 1673 de slangenbrandspuit uit. Die hadden ze hard nodig omdat de huizen grotendeels van hout waren. Hij had ook nog de zuigslang uitgevonden daarmee kon je het water uit de sloot of gracht opzuigen. En dat water werd door een of meer persslangen en een straalpijp naar het vuur gespoten. Nog altijd word het vuur geblust met behulp van water, slangen en pompen. Maar nu zijn er gelukkig veel minder mensen nodig dan vroeger. Zonder een goede taakverdeling en een goede bevelvoering komt zelfs het beste blusmateriaal niet tot zijn recht.

Brandweer Hillgom

Elke dag staan 36 vrijwilligers 24 uur per dag 365 dagen per jaar klaar om elke brand in de omgeving te blussen. De hulp varieert van een ondergelopen kelder tot hulp bij brand, verkeersongevallen en erger. Als er overdag een ongeluk is dan rijdt de brandweer met sirene aan maar in een nachtsituatie doen ze ook de sirene aan. Onderdelen van brandweer Hillegom zijn: bluswerkzaamheden, specialisten in het duiken en gevaarlijke stoffen. Het adres luidt als volgt: Brandweerkazerne Weerlaan 20 2181 HH Hillegom Telefoon 0252 – 516249 Telefoonnummers Alarmnummer (spoed, als elke seconde telt): 112 Alarmnummer bgg: 071-5212121 Kantoornummer (gemeentehuis doorkies): 0252-537249 Kazerne Weerlaan: 0252-516249


Draka

schuim gemaakt door Draka Interfoam


Scholen

logo Rembrandtschool



In Hillegom zijn er heel wat verschillende scholen, Zoals: De Marijkeschool (obs), De Jozefschool (r.k), De Johannesschool (r.k), De Rembrandtschool (obs), De Toermalijn (vrije school), de Fontein(christelijk), De Giraf (r.k), de Savioschool (speciale) en de Leerwinkel (r.k).

Er zijn ook nog een paar middelbare scholen in Hillegom zoals: de Bernardus (mavo en Havo), en de Paulus (vmbo).


Enkele gegevens van de Marijkeschool

1. ‘de wereldschool’

De Marijkeschool is op 23 januari 2004 een wereldschool geworden. De Marijkeschool is wereldschool geworden omdat:

     1.	De Marijkeschool vindt dat iedereen welkom is op deze school.
     2.	De Marijkeschool zorgt voor een veilige sfeer.
     3.	De Marijkeschool iedereen respecteert
     4.	De Marijkeschool goed naar elkaar luisteren en elkaars problemen te begrijpen 
     5.	De Marijkeschool het anti-pestprotocol heeft ondertekend
     6.	De Marijkeschool verschillen in uiterlijk, land van herkomst of cultuur respecteert 
     7.	De Marijkeschool zijn best doet om een WERELDSCHOOL te blijven.

De Marijkeschool is sinds najaar 2007 geen Wereldschool meer. Nu is het een wereld wijs school.

2. Openbare school.

       De Marijkeschool is een openbare school. Dat betekent dat iedereen welkom is op deze school. De Marijkeschool is niet de enige 
       openbare school in Hillegom. 
       De Rembrandt school is ook een openbare school en Marian Kelderman is de directrice van beide scholen. 

3. Projecten en pestprotocol.

       De Marijkeschool doet ook aan projecten zoals: Zambia, Indonesië, Malawi. 
       De Marijkeschool is in 2008 met het project in Vogelvlucht bezig. De Marijkeschool heeft ook een anti-pestprotocol.
       Die wordt door alle groepen ondertekend. 

4. De Zeshoek.

       De Zeshoek wordt gebruikt voor de disco, theatervoorstellingen, musicals, begin en afsluiting van projecten en de overblijf. 
       Dan blijven kinderen over en die gaan tussen de middag eten. 

5. Het Kasteel.

       Het kasteel staat tussen het kleuterplein en het plein van de bovenbouw. 
       De Marijkeschool besloot dat het kasteel een kunstding was. Als het kasteel 
       een klimding was, zou het kasteel afgebroken moeten worden.
       
Bestand:Kasteel (Medium).JPG
kasteel Marijkeschool
       

6. Lokalen.

       In de lokalen zitten gemiddeld 21 leerlingen. Er zijn twee kleuter klassen,
       Een lokaal van groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7/8 en een NT2 lokaal.

7. School info.

       Naam: Marijkeschool
       Adres: 2181 SB Hillegom
       Tel: 0252-530065
       Directrice: Marian Kelderman
       Locatieleider: Marjo Dijkhuis
       Intern begeleider: Anita Aangeenbrug
       Taalstimulering: Ineke de Landmeter
       E-mail: info@marijkeschool.nl


Bestand:Hoofdingang (Medium).JPG
hoofdingang Marijkeschool
Bestand:Kleuteringang (Medium).JPG
kleuteringang Marijkeschool
Bestand:Ingnag bovenbouw (Medium).JPG
ingang bovenbouw Marijkeschool
       
       

8. Leerstof

       De Marijkeschool gebruikt een paar methodes voor taal, rekenen, begrijpend lezen enz.. 
       Taaljournaal wordt gebruikt voor taal en spelling, Pluspunt voor rekenen en Tekstverwerken 
       voor begrijpend lezen etc.. Op de computer werken de leerlingen met Ambra Woordentotaal (dicteewoorden oefenen),
       Ambra Rekenentotaal (rekenen), Ambra Tafeltotaal (tafels) en Pluspunt (Rekenen) etc.. 

9. Leerkrachten

       De leraren zijn altijd erg lief maar ook rechtvaardig en streng. 



10. NT2

       De leerlingen die NT2 hebben, hebben een taalboek waarmee ze allemaal opdrachten moeten doen.
       Er zitten allemaal moeilijke woorden erbij en die woordjes krijgen ze mee     
       als huiswerk en daarmee krijg je een week de tijd voor om het uit je hoofd 
       te leren. De juf vraagt dan de woordjes aan jou en jij moet dan het antwoord 
       geven. Als je je huiswerk niet af hebt dan moet je in de pauze gaan leren                         
       en inhalen bij de juf. NT2 staat voor 2e Nederlandse taalstimulering.






Naschoolse opvang

Bestand:Theepot.JPG
Naschoolse opvang de Theepot


De theepot

Waarom hebben jullie voor de naam De Theepot gekozen? We vonden het gewoon een leuke naam en omdat als de kinderen binnen komen gaan we eerst even een kopje thee drinken (of limonade). Maar we vonden het een hele leuke gezellige na schoolse opvang. De kinderen hebben het heel erg naar hun zin. Er is een ruimte waar een voetbaltafel, een bouwhoek, een x-box en een zithoek is. In de andere ruimte zit een schminkhoek en een verkleedhoek.

De informatie over de naschoolse opvang.

Voor ouders is de naschoolse opvang heel belangrijk. Als de ouders moeten werken kunnen de kinderen daar heen. De leiders kunnen de kinderen ook naar school brengen en halen. En als de ouders dan klaar zijn met werken halen ze hun kinderen op. In de vakantie zijn ze ook open. Die kinderen hebben veel te doen op de naschoolse opvang.

De Theepot zit bij de Rembrandtschool in het gebouw. De kinderen vermaken zich daar, en er zijn veel leuke dingen. Ieder nieuw kind zou een eigen beker en een opbergbak krijgen om dingen in te leggen als ze dat mee naar huis willen nemen. Als ze komen kunnen ze uit hun eigen beker drinken. Als de school is afgelopen haalt een van de leidsters hen op.

De Theepot:

Abellalaan 74. 2182 tz Hillegom. Tel:06-17129162 E-mail: info@bsodetheepot.nl www.bsodetheepot.nl openingstijden: ma, di & do:zijn ze geopend van 13.00-18.30. wo & vr:11.30 – 18.30

Therese hoejenbos. Pauline van steijn. Mia schoneveld.

Bso lawaai papegaai (rood) De kwekerij 1. 2182 Ag Hillegom. 0252-534265 of 06-51200583. kc.bolleke@catalpa.nl openingstijden: het hele jaar geopend op alle werkdagen van 14.30 – 18.30 met uitsondering op woensdag.

BSO lawaai papegaai (geel) Guido Gezellelaan 5 2182 WB Hillegom Tel.: 0252 520 165 E-mail: bso.lawaaipapegaai@catalpa.nl


Bloemswaard

Verzorgingstehuis Bloemswaard

<youtube width="250" height="200">pWK_lLJbfbM</youtube>


Eetgelegenheden

Kroketten uit Hillegom


Sport

Bestand:Concordia1.JPG
Concordia Senioren 1
gewichten Aarts Sport



Concordia

S.V. Concordia is een voetbal/handbal in Hillegom het heeft 4 velden en 11 kleedkamers en 1 kantine de kleur shirt van Concordia is blauw en de broek is wit

Cafés

interieur café in Hillegom
interieur café zus en zo in Hillegom


Winkels

inrichting boekenwinkel Plantage


Manege

Prins het witte paard

De manege eigenaar is Marian en de volgende eigenaar wordt Bob. Ze hebben manege paarden en pony’s en ze hebben pension paarden.(eigen paarden) Ze hebben zelf ook 2 superlieve paarden ! En die heten WHAM ( spreek uit Whem) en Partner. De manege website is : www.manegehillegom.nl

De manege is ongeveer 34 jaar geleden opgebouwd. Ze hebben 23 manege pony’s en paarden en 27 eigen paarden en pony’s. Ze zitten ongeveer over 1 jaar in de nieuwe manege. Na de verhuizing worden er ook wat vernieuwd: 2e binnen manege van 20 bij 60,een 2e grote stal,een buiten bak van 80 bij 40,

een buiten bak van 20 bij 60 en de kantine komt beneden met een terras er bij en groter. Er komen 1 of 2 paarden bij en er gaan er misschien weg als ze erg ziek worden of zo iets. Op de manege kun je rijden,poetsen,leasen,laten rollen,wedstrijden (dressuur,springen,en carrousel) partijtje vieren en er komen ook scholen die er rijden. De openingstijden zijn: van 8 uur ochtends tot half 12 avonds. Het is hier erg druk want er zijn 450 mensen op les bij de manege. De eigenaar van de manege is Marian Koopman. De volgende eigenaar wordt Bob Koopman. Het weiland 5 hectare.

Ze vind het leuk om een eigen manege te hebben want je bent met dieren bezig en je bent aan het sporten en je bent paarden aan het trainen en je werkt met mensen van 5 jaar tot 65 jaar.

De prijzen: Een eigenpaard stallen kost 315 euro per maand Lease prijs is 40 euro voor een pony op zondag. En de rijles prijzen moeten we nog even aan haar vragen.

De super gezellige kantine. Je kunt er verschillende dingen eten en drinken. Het is er altijd gezellig en je kan er lekker praten met mensen. Ook kun je lekker bij komen na het uit mesten van een stal of het rijden. Met wedstrijden is er altijd de prijs uitreiking. En honden mogen er ook in.

De geschiedenis is : De vader van Marian kocht 3 pony’s en de dochters (het waren er 5) gingen er op rijden en die namen vriendinnen mee en toen kocht hij weer een paar pony’s en toen kreeg Marian het huis en de pony’s en zij kocht weer meer ponys en toen ging ze mensen les geven en toen weer meer en weer meer en toen was de manege ontstaan.

Solution

Zwembad

Zwembad de Vosse Glijbaan



In Hillegom is een zwembad, zwembad de Vosse. Bijna alle mensen in Hillegom komen er. Ongeveer een van de vier mensen gaat naar de Vosse als het mooi weer is en als het slecht weer is dan komen er 30 van de 100 mensen naar de Vosse. Er zijn 150 vaste bezoekers. In de zomer zijn er 25 werknemers. Elk jaar wordt de toegangsprijs enigszins verhoogd. De gemeente Hillegom heeft opdracht gegeven om de Vosse aan te leggen. Het zwembad heeft ongeveer 1miljoen euro gekost. Het zwembad is ongeveer 30 jaar oud. Het zwembad is twee keer verbouwd. Bij het zwembad hoort ook een sporthal. Deze hal staat er 10 jaar. Leerlingen krijgen daar gym en wie op korfbal is, gaat er korfballen. Er wordt ook badminton gespeeld. In de winter kun je er ook zaalvoetballen.

Fordmuseum

Het museum is ontstaan op 22 maart 1997 . Het merk Ford is genoemd naar Henry Ford rond 1870. In het Ford museum kan je allemaal Fords bekijken en voor kinderen is er een speurtocht en daarbij kunnen zij hun Forddiploma halen. Het Ford museum is op maandag en dinsdag gesloten en de andere dagen open v.a.10.00 uur tot 17.00 uur. Het museum is ook gesloten op 30 april 25-26 december en 1 januari. Het Ford museum is het de grootste Ford Museum ter wereld en er zijn alleen maar Fordjes en geen andere merken. De leider van het Ford museum koopt alleen maar auto’s en verkoopt geen auto’s. Het is er vaak heel druk in het museum. Het is voor kinderen vanaf 5 tot 12 jaar 6 euro, en voor 65+ ook. En voor volwassenen is het 7.50. In het museum zijn alleen maar ouderwetse auto’s en geen moderne en nieuwe auto’s

De oude Pomp

De Oude Pomp Zijkant


De moskee


Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hillegom&oldid=52352"