Wikikids:Zandbak: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Herstel)
Regel 7: Regel 7:
 
-----------------------------------------------------------------
 
-----------------------------------------------------------------
   
  +
Ga '''hier''' maar lekker je gang! Houd het wel netjes
== Culemborgse schandpaal ==
 
   
[[Bestand:Stadhuis Culemborg, schandpaal.JPG]]
 
   
  +
*op
'''De schandpaal in Culemborg'''
 
  +
*som
  +
*min
  +
*gen
   
  +
#ge
De schandpaal zit vast aan het gemeentehuis ofwel raadhuis van Culemborg (Vismarkt). Het is een plek waar vroeger mensen werden vastgemaakt om ze te straffen, omdat ze bijvoorbeeld iets gestolen hadden of als ze gevochten hadden. Mensen mochten dan met rotte eieren, bedorven brood, enz. naar hen gooien. Nu is het slechts een bezienswaardigheid.
 
  +
#num
  +
#merd
  +
##door
  +
###num
  +
####mer
  +
#####en
   
  +
<u>onderstreept</u>
   
  +
<strike>doorgestreept</strike>
'''De schandpaal'''
 
   
  +
<big>groot</big>
Schandpalen worden dus gebruikt om mensen te vernederen, te “martelen”, en te straffen. Als mensen iets fout hadden gedaan, bijvoorbeeld gevochten, of gestolen, of iemand hadden vermoord, konden er verschillende straffen worden uitgedeeld. Rijke mensen konden zich vrijkopen, armen moesten de straffen ondergaan of uitzitten. Zo ook met de schandpaal. Stel, je had iets fout gedaan, bijvoorbeeld gevochten, zou de rechter eerst bepalen wat voor straf je kreeg. Als hij bepaalde dat je aan de schandpaal moest, werd je de volgende dag opgeroepen, en moest je naar het plein komen. Daar werd je eerst ontzettend vernederd, en daarna werd je vastgemaakt aan de schandpaal. Mensen mochten dan al hun rottend afval op je gooien, en je uitschelden.
 
  +
<pre>pre-tekst</pre>
   
  +
<code>code</code>
   
  +
<tt>typewriter</tt>
'''Geschiedenis'''
 
   
  +
<small>klein</small>
De schandpaal zit sinds 1534 vast aan het stadhuis. Het komt dus uit de middeleeuwen. Halverwege de 19de eeuw in 1840 werd voor het laatst iemand vast gezet aan de schandpaal . In de jaren veertig was er een restauratie. De schandpaal is toen blijven staan uit eer. Het spreekwoord “aan de kaak stellen” komt daar ook vandaan. Het woord kaak had in die tijd meerdere betekenissen. Een van die betekenissen was een soort schandpaal. Wanneer iemand aan de kaak werd gesteld betekende het dat hij in het openbaar moest boeten voor iets wat hij had gedaan. Dus dan werd die vast gebonden aan de schandpaal en dat betekend dus ‘aan de kaak stellen’. Door de schandpaal werd de stad ook verdedigd, omdat mensen die onrust zaaiden gestraft werden. Toen leerden ze dus een lesje. De middeleeuwse straf is in heel Europa gebruikt, ze gebruikten het omdat er nog geen gevangenisstraffen waren.
 
   
  +
;tekst:serie letters en leestekens
  +
;definitie:uitleg
   
  +
Niet inspringen
'''Nu'''
 
  +
:1 keer inspringen
  +
::2 keer inspringen
  +
:::*3 keer inspringen, met opsomming
  +
::::*4 keer inspringen, met opsomming
   
De schandpaal wordt nu niet meer gebruikt, maar ze zouden hem nog wel kunnen gebruiken. Maar dat doen ze niet meer. Het is nu alleen nog maar een monument. Het gebouw waar het aan vast zit heeft de status als rijksmonument. In 2002 heeft burgemeester “de Bakker” als grapje nog gezegd dat hij “vervelende hangjongeren” op de schandpaal zou zetten als ze hem tot last waren. Dit heeft hij gelukkig nog nooit gedaan.
 
   
  +
'''Dit stukje is vet'''
  +
''Schuinschrift''
  +
[[Deze pagina bestaat niet]] [[Koe|Deze pagina bestaat wel]]
  +
[http://www.willemwever.nl Willem Wever website]
   
  +
== Deelonderwerp ==
'''restauratie'''
 
   
  +
[[Afbeelding:ditismijnplaatje.png]]
Ergens halverwege de 19e eeuw is de schandpaal gerestaureerd. Het plan was eerst om hem volledig weg te halen, maar ze hebben hem uit eer toch maar laten staan. De schandpaal is toen opnieuw geverfd, de stenen zijn geschuurd, en de leeuwenkoppen die ervoor stonden zijn ook gerestaureerd. Op dit moment staat de schandpaal nog steeds op dezelfde plek. Alhoewel hij niet meer in gebruik is, is het wel nog steeds een leuke bezienswaardigheid.
 
  +
--[[Gebruiker:Webmaster|Webmaster]] 25 mrt 2009 14:48 (CET)
  +
  +
----

Versie van 18 mei 2016 14:49

Zie zandbak als je info wilt weten over de echte zandbak.
De zandbak

Dit is de zandbak van WikiKids. In de zandbak kun je oefenen met het opmaken van artikelen. Klik op de knop Bewerk hierboven om te beginnen. Die ziet er zo uit:

Bewerkknop.jpg

Als je wilt zien hoe je experimenten eruit zien klik je op Bewerking ter controle bekijken. Ben je tevreden dan klik je op Pagina opslaan. Die knoppen vind je onder aan deze pagina .

Paginaopslaan.jpg

Leeg de zandbak ook regelmatig. Klik hier om dat te doen.



Ga hier maar lekker je gang! Houd het wel netjes


  • op
  • som
  • min
  • gen
  1. ge
  2. num
  3. merd
    1. door
      1. num
        1. mer
          1. en

onderstreept

doorgestreept

groot

pre-tekst

code

typewriter

klein

tekst
serie letters en leestekens
definitie
uitleg

Niet inspringen

1 keer inspringen
2 keer inspringen
  • 3 keer inspringen, met opsomming
  • 4 keer inspringen, met opsomming


Dit stukje is vet Schuinschrift Deze pagina bestaat niet Deze pagina bestaat wel Willem Wever website

Deelonderwerp

Bestand:Ditismijnplaatje.png --Webmaster 25 mrt 2009 14:48 (CET)


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Zandbak&oldid=445918"