Tsaar: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie:Personen verwijderd; Categorie:Staatshoofd toegevoegd met HotCat)
k (Categorie:Heerser toegevoegd met HotCat)
Regel 19: Regel 19:
 
[[Categorie:Staatshoofd]]
 
[[Categorie:Staatshoofd]]
 
[[Categorie:Beroepen]]
 
[[Categorie:Beroepen]]
 +
[[Categorie:Heerser]]

Versie van 4 okt 2014 18:07

Tsaar (Bulgaars: цар, Russisch: царь) was een vorstelijke titel. Afhankelijk van het land en de tijd kan het woord gelijk gesteld worden aan keizer of koning.

Het woord tsaar komt (net als het Nederlandse woord keizer) van het Latijnse caesar. De vrouw van een tsaar noemde men een tsarina (in Rusland tsaritsa), de kinderen tsarévitsj (mannelijk) en tsarévna (vrouwelijk) en de troonopvolger tsesarevitsj.

Rusland

Bestand:Nicolaas II van Rusland.jpg
Nikolaj II, de laatste tsaar van Rusland

Voor 1547 noemden de heersers over Moskovië zich grootvorst. De eerste die zich tsaar noemde was Ivan IV, ook wel Ivan de Verschrikkelijke. In 1613 kwam de titel in handen van Michael Romanov. Deze was het begin van de Romanov-dynastie, die zou blijven regeren tot de Russische Revolutie in 1917. De laatste Russische tsaar was Nicolaas II.

Bulgarije

De titel tsaar van de Bulgaarse vorsten (tussen 1908 en 1946) was gelijk te stellen aan koning. Tussen 893-1014 en 1186-1396 werd Bulgarije ook door tsaren geregeerd.

Servië

Tussen 1346 en 1371 droegen twee Servische vorsten, Stefan Uroš IV Dušan en Stefan Uroš V, de titel tsaar. Lazar Hrebeljanović (1371-1389) werd bij zijn dood verklaard tot Heilige Martelaar en Tsaar Lazar.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tsaar&oldid=360398"