Konijn: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 151: Regel 151:
 
kamille
 
kamille
   
Voor de hele lijst [http://http://www.bunnybunch.nl/konijnen/giftige-en-veilige-planten-voor-konijnen.html klik hier]
+
Voor de hele lijst [http://http://www.bunnybunch.nl klik hier]
   
   

Versie van 3 dec 2011 12:08

Een konijn

Een konijn is een zoogdier. Een konijn heeft een zachte vacht en lange oren. Het bekendste fictieve konijn is Nijntje van Dick Bruna.

Een konijn eet: *hooi *droogvoer *mais *wortel *wortelbroodje *slabroodje *knaagblok

Voordat je een konijn koopt

Voordat je een konijn koopt heb je eerst een aantal spulletjes nodig:

  • een hok
  • voer
  • een buitenhok of ren
  • Ook heeft een konijn een omgeving waar die kan rennen en natuurlijk ook lekkere dierensnoepjes en een
  • drink flesje
  • Houtvezel en stro (voor in z'n hok)
  • Hooi (dat is heel belangerijk)

<youtube width="250" height="250">oXefposX_r4</youtube>

Nadenken

Je moet ook nadenken of je alles kan betalen, of je er tijd voor hebt, en of het beweging kan krijgen. Als het konijn in een mini hok zit, kan het gek worden.En met gek bedoel ik, dat het keihard gaat heen en weer hupsen en ...en .. geen ander woord voor zielig. Acht tot tien of als je het heel goed verzorgt zelfs twaalfjaar leeft een konijn, dus zo lang moet je het kunnen verzorgen. Ook moet je uitkijken of niemand in de familie allergisch is voor een konijn. En als je niet veel aandacht kan geven neem dan nog een konijntje, maar dan moet het hetzelfde soort zijn, anders gaan ze ruzie maken en vechten. Maar als je dus een vrouwtje en een mannetje bij elkaar zet, kunnen ze kleintjes krijgen. Maar ze kunnen ingeënt worden. Goed nadenken dus!

Rassen

Er zijn ongeveer 47 konijnen rassen, verdeeld in 5 groepen:

  • grote rassen: max. 9 kilo, zoals Franse hangoor,

Vlaamse reus en Witte van bouscat.

  • midden rassen: max. 5 kilo, zoals Engelse hangoor, Zilvervos en Rijnlander.
  • kleine rassen: max. 3 kilo, zoals Klein zilver, Lynx, Tan.
  • dwerg rassen: +/- 1 kilo, Angora dwerg, Pool roodoog, Hermelijn.
  • rassen met bijzondere vacht: zoals Rex, Satijn,

Voskonijn dwerg.

De mannelijke konijnen worden ram genoemd en de vrouwelijke konijnen heten voedster.

Wild konijn

Wilde konijnen

Wilde konijnen leven het liefst op zandgronden. Maar ze worden meestal gefokt als gezelschapskonijnen. Ze wonen in grote groepen, ook kolonies genoemd. Ze komen oorspronkelijk uit Spanje. Ze graven gangen en vluchtpijpen. De holen onder de grond worden wrangen genoemd. De ruimte waar ze wonen wordt de ketel genoemd. Jonge konijntjes worden in de wentel geboren een speciale gang. Hoe langer ze er wonen hoe meer holen ze hebben kunnen graven. Gezelschapskonijnen: Gezelschapskonijnen zijn gefokte konijnen uit het wild.

Fokken

Als je konijn laat dekken dan moet je een paar keer laten gebeuren om zeker te zijn dat het gelukt is. De draagtijd is ongeveer een maand, soms 28 dagen en heel soms wat een paar dagen later worden je hoef niet gelijk naar de dierenarts. Maar als de jongen geborgen zijn dan moet je twee keer een nestcontrole doen de eerste dag en de tweede dag kijken of als goed gaat en of ze een ronden buikje hebben als ze dat niet hebben dan moetje bij de dierenwinkel honden of kitten melk hallen voor de konijntje ze hoeven maar twee keer per dag eten. Je ziet niet dat de moeder ze eten geeft. Je moet de moeder meer eten en hooi en stro geven. Een konijn kan ook maar 12 jonkies krijgen, maar dat gebeurt niet zo veel.

Voeding

Ze moeten iedere dag konijnen voor geen gemengd voer iedere dag hooi en vers water of ook nog een wortel je mag ze echt nooit sla geven daar krijgen ze water buik van en dag krijgen ze diarree en daar kan een konijn aan dood gaan

Weetjes

  • Konijnen kunnen 2,4 meter ver springen
  • Om aan een vijand te ontkomen, rent een konijn vaak in zigzag-patronen
  • Grote oren horen kleine geluidjes
  • Konijnen krabben zich vaak (ze hebben vaak vlooien)
  • Een moeder-konijn krijgt soms wel:
    • 6 worpen per jaar
    • 5 of soms wel 16 jonkies per worp
    • dus 30 jonkies!

Lijst met giftige en veilige planten voor een konijn

Giftige planten

dit zijn er een paar.

aardappel aardappelloof acacia agave aloë amaryllis anjers aronskelken asperge aspidistra azalea berenklauw bieslook bitterzoet blauwe regen boksdoorn bonen brem buxus cactussoorten calla capsicum coniferen champignons christusdoorn chrysant clivia crocus croton cyclaam dagbloem diefenbachia doornappel eucaliptus ficus flamingplant gatenplanten geranium gouden regen herfststijlloos

Veilige planten

Dit zijn er een paar.

Groenten

alfalfa andijvie bleekselderij bloemkool boerenkool broccoli chinese kool courgette IJsbergsla knolselderij komkommer koolrabi luzerne

Fruit en fruitbomen

aardbeien en aardbeienbladeren ananas appel appelboom (takken en bladeren) banaan bramen bramenstruik (blad) druiven (zonder pit)

Kruiden en bomen basilicum berk brandnetel (alleen gedroogd of heel jong) citroenmelisse dille dovenetel duizendblad echinacea kamille

Voor de hele lijst klik hier

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Konijn&oldid=210335"