nijntje

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
nijntje

nijntje is een fictief (verzonnen) konijntje. nijntje is de hoofdpersoon in korte verhaaltjes en filmpjes bedoeld voor kleuters en peuters. Soms zijn de onderwerpen heel vrolijk: een bezoekje aan de dierentuin, maar soms ook droevig: de oma van nijntje die doodgaat.

nijntje is razend populair: ze staat op etuis, rugtassen, schriften en posters en heeft zelfs een eigen musical!

In 1955 werd het eerste boek van nijntje uitgebracht, geschreven door de Nederlandse schrijver en tekenaar Dick Bruna (1927-2017). Nijntje bestond in 2005 vijftig jaar en dat werd dan ook groots gevierd. Ook internationaal (wereldwijd) is nijntje beroemd. In het Engels heet ze miffy.

nijntje schrijf je niet met een hoofdletter, dat wordt met andere namen in de boeken van nijntje ook niet gedaan.

Hoe Bruna nijntje bedacht

nijntje's standbeeld in Utrecht

Toen Dick Bruna in 1955 met zijn vrouw en kinderen op vakantie was in Egmond aan Zee, zag hij een konijntje rond hun huis lopen. Hij vertelde hierover een verhaaltje aan zijn zoon die toen heel klein was. Hij probeerde het beestje ook vlug te tekenen. Die tekening werd zijn inspiratie voor nijntje.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nijntje&oldid=650533"