Olifanten: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 84: Regel 84:
 
* [[Hansken het olifantje]]
 
* [[Hansken het olifantje]]
  
==Videolink==
+
de olifant heeft een slurf
* [http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nps/hetklokhuis/bb.20040110.asf Klokhuis Aflevering: Olifant]
+
en hij is zo dik als een tante
* [http://www.willemwever.nl/antwoord?vraag=yygeRsHrGmKvKoJhG Willem Wever: Waarom heeft een olifant een lange slurf?]
 
* [http://www.willemwever.nl/antwoord?vraag=ipzjjBsHrGmKvKoJkzgC Willem Wever: Zijn olifanten echt bang voor muizen?]
 
[[Categorie:Zoogdieren]]
 
 
 
[[en:Elephant]]
 
[[fr:Éléphant]]
 

Versie van 8 okt 2009 08:14

<youtube width="250" height="200">BjtDqjYMuqM</youtube>

Een olifant is een zoogdier dat leeft in Azië, Afrika of de dierentuin.


De slurf

Afrikaanse olifanten spelen met elkaar(Zuid Afrika)

Alleen olifanten hebben een echte slurf. Het is een heel bijzonder lichaamsdeel. Een slurf bestaat uit tienduizenden spiertjes, waardoor hij erg makkelijk te bewegen is en erg krachtig is. Een olifant kan er een boomstam mee optillen, maar ook een muntstuk. Wat is nu eigenlijk een slurf? Eigenlijk is een slurf in de loop van de jaren ontwikkeld uit de neus en de bovenlip van de dieren. Waarvoor wordt de slurf eigenlijk gebruikt?

De slurf is ten eerste een grijparm om zware,lichte kleine en grote dingen op te tillen. Olifanten grijpen voedsel beet met hun slurf en stoppen het dan in hun mond. Als ze willen drinken zuigen ze met hun slurf water op en spuiten dat in hun mond. Ten tweede is de slurf een soort douche. De olifant moet zijn huid geregeld met water en daarna met stof of zand besproeien. Ten derde is het een middel om andere dieren mee te slaan of te aaien.

Afrikaanse babyolifant trompettert(Zuid Afrika)


Ten vierde wordt de slurf gebruikt om geluiden te maken, maar het meeste kunnen wij niet horen. Ten vijfde is de slurf ook gewoon een neus en ze kunnen daarmee heel goed ruiken.

Slagtanden en kiezen

De meeste Afrikaanse en Aziatische mannetjes en vrouwtjes olifanten hebben slagtanden. Die slagtanden zitten in de bovenkaak en zijn eigenlijk de snijtanden. De olifant gebruikt de slagtanden ook om te vechten. Veel olifanten worden gedood voor hun slagtanden. Die slagtanden worden er af gehaald om er beeldjes en armbanden van te maken, die beeldjes en armbanden zijn heel duur daarom worden ze gedood.

De slagtanden van een olifant zijn van ivoor.

Planteneters

Afrikaanse olifanten drinken een poel leeg(Zuid Afrika)

Olifanten eten wel tweehonderd kilo per dag. Het zijn echte planteneters. Met hun slurf plukken ze bladeren, vruchten en takken van de bomen. Ze wroeten er wortels mee uit de grond. Ze eten graag gras en soms schrapen ze de schors van de bomen af. In Blijdorp krijgen ze ook hooi en brood. Bij het drinken zuigen ze eerst het water op met de slurf, daarna spuiten ze het in hun mond. Om al dat voedsel te verteren, zijn de darmen lang. Mensen hebben 6 meter darm, bij de olifant ligt wel 35 meter in de buik gekronkeld. Maak maar eens 35 grote stappen, dan weet je hoe lang 35 meter is.

Lange tochten

Afrikaanse olifanten op zoek naar voedsel(Zuid Afrika)

Olifanten zijn steeds op zoek naar lekkers om te eten. Soms moeten Afrikaanse olifanten daarvoor lange tochten maken. Ze trekken in groepen van gebied naar gebied. Waar ze zijn geweest, laten ze het landschap slordig achter. Struiken zijn vertrapt en overal liggen afgescheurde takken op de grond. Met een beetje geluk is alles weer keurig op orde als de groep na een paar weken terug komt. Maar soms is er teveel verwoest. Dan blijft het landschap kaal en leeg. Dat is vervelend voor andere dieren, maar ook voor de olifanten zelf. Ze kunnen geen voedsel meer vinden, en als ze 's middags willen rusten, is er geen schaduw meer op de hete savanne. Dat komt omdat het leefgebied voor de olifant steeds kleiner werd, dus komen er teveel tegelijk in een te klein gebied.

Afrikaanse olifanten

Afrikaanse olifanten leven in het oerwoud, op de savanne, in halfwoestijnen en in bossen. Een olifant is een zwaar dier. De olifant die zich in de savanne ophoudt is de zwaarste op land levende zoogdier. Deze olifant heeft een schofthoogte van 2,8 tot 4 meter en een gewicht van 3,5 tot 6,5 ton. Het zijn hele sterke dieren ze kunnen met hun slurf wel een boomstam omduwen. Ze worden heel oud wel 70 jaar worden. Een groep olifanten noem je een kudde. Mannetjes olifanten noem je een bul. Ze vechten om de eer,en wie het vrouwtje krijgt. Hij heeft grote oren en slagtanden. Met die oren jagen ze wilde dieren weg.

Vreemde poten

Ondanks hun gewicht en grootte, liepen mammoeten soepel en geruisloos. Hun poten hadden vijf tenen ieder voorzien van een spierkussen en een laagje vet.Dat is ook zo bij olifanten.

Haren en vet

In de laatste ijstijd 10.000 jaren geleden was de grond in West-Europa voor een groot deel van het jaar bevroren. De dieren die over de vlakten zwierven hadden het zwaar te verduren . Maar ze waren goed aangepast aan het gure klimaat. Zo hadden de mammoeten een wollige ondervacht met daar overheen lange haren. Ook hun kleine oorschelpen waren behaard. Onder hun huid zat een dikke laag vet. Dat beschermde hem tegen de kou.

De Afrikaanse olifant is groter dan de Aziatisch olifant. De Afrikaanse olifant kan wel 4 meter worden ,de Aziatisch olifant maximaal 3,5 meter. Het hoogste punt van de Aziatisch olifant zit op zijn kop. Het hoogste punt van de Afrikaanse bevindt zich op zijn schouders.

Jagers

Er wordt veel gejaagd op olifanten. Alleen maar om de slagtanden, omdat daar heel veel geld aan verdiend wordt. En er lekker eten van wordt gemaakt.

Groepen

Olifanten leven in groepen. De vrouwtjes olifantengroep (koeien) bestaat uit enkele volwassen koeien met hun onvolwassen kinderen. De mannetjes olifant wordt bul of stier genoemd leven vaak alleen en ontmoeten de vrouwtjes alleen in de paartijd.

Anekdote

de olifant heeft een slurf en hij is zo dik als een tante

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Olifanten&oldid=115220"