Mobiele telefoon: verschil tussen versies
Regel 21: | Regel 21: | ||
== Moderne telefoons == | == Moderne telefoons == | ||
− | Tegenwoordig gebruiken veel minder mensen een telefoon met knoppen. Veel mensen gebruiken nu een smartphone. In alle soorten merken, en kleuren. Dat laatste is erg opvallend, vroeger was het namelijk of zwart of wit. En als je geluk hebt kon je nog of een blauwe, of een rode mobiel krijgen. De beroemdste moderne telefoons zijn onder de merken [[Apple]] en [[Samsung]] Apple heeft de iPhone en Samsung de Samsung Galaxy, Core etc. | + | Tegenwoordig gebruiken veel minder mensen een telefoon met knoppen. Veel mensen gebruiken nu een smartphone. In alle soorten merken, en kleuren. Dat laatste is erg opvallend, vroeger was het namelijk of zwart of wit. En als je geluk hebt kon je nog of een blauwe, of een rode mobiel krijgen. De beroemdste moderne telefoons zijn onder de merken [[Apple]] en [[Samsung]] Apple heeft de iPhone en Samsung de Samsung Galaxy, Core etc. Wiam kakhoofd |
[[Categorie:Wetenschap en Techniek]] | [[Categorie:Wetenschap en Techniek]] |
Versie van 2 jun 2015 10:49
Een mobiele telefoon is, net zoals een vaste telefoon, een apparaat waarmee je kunt bellen. Het voordeel is dat een mobiele telefoon dit draadloos kan. Waar een vaste telefoon aangesloten moet zijn op het netwerk met een kabel, kan een een mobiele telefoon ontvangst krijgen via een sateliet. Dauwke is cool
Geschiedenis
In de jaren 50 begon het met de opzet van een semi-openbaar netwerk van mobilofoons. In die tijd was de verbinding simplex en moesten de mensen nog overroepen. Dat was om dan te kunnen luisteren en te praten dus kon je toch niet tegelijkertijd praten.
In de jaren 70 ontstond de autotelefoon-netwerken ook wel de ATF. De netwerken gebruikten frequenties van 150 MHz dus dat is net iets meer dan een radio. Het aparte hiervan is dat als je dit in je auto had zitten en aan het rijden was en ondertussen ook aan het bellen was dat je dan in overtreding was.
ATF
In 1980 werd ATF-1 geïntroduceerd die ook op 150 MHz werkte (dat is iets meer dan een radio van nu). Alleen werkte het niet zo goed want de persoon die belde moest weten in welke van de 3 gebieden in Nederland die persoon zich bevond. Al na 3 jaar zat het systeem helemaal vol 1985 was dan het jaar dat ATF 2 werd geïntroduceerd. In Scandinavië was het concept bedacht: Nordic Mobile Telephone. Deze had een hogere frequentie namelijk 450 MHz moet je nagaan dat een tv 600 MHz. Deze beviel blijkbaar goed want na 2 jaar zat ook dit systeem vol.
4 jaar later vormde ATF 2 en de uitbereiding daarvan ATF 3. Deze werkte op 900 MHz en dat is ongeveer net zo veel als een kleine mobiel in onze tijd. Ook de mobieltjes werden anders want de antennes werden steeds kleiner en ook kregen ze langere vermogens ook was het handig dat er meer mensen aangesloten konden worden. In 1997 is ATF-net opgeheven. En de frecenties van ATF 1 waren vrijgegeven voor de kerkradio’s. Het aparte is dat vroeger kleine telefoons meer in waren en nu komen er steeds meer grotere telefoons.
GSM
De meeste mensen denken in Nederland dat het een afkorting is voor ’geen snoer meer’ maar de echte afkorting is Global System for Mobile Communications. De GSM is het meest gebruikte systeem voor mobiele telefoons. In 210 landen gebruiken meer dan 3 miljard mensen GSM. Bijna alle providers hebben een eigen GSM zendmast, T-mobile heeft er een die 60 meter hoog is.
Moderne telefoons
Tegenwoordig gebruiken veel minder mensen een telefoon met knoppen. Veel mensen gebruiken nu een smartphone. In alle soorten merken, en kleuren. Dat laatste is erg opvallend, vroeger was het namelijk of zwart of wit. En als je geluk hebt kon je nog of een blauwe, of een rode mobiel krijgen. De beroemdste moderne telefoons zijn onder de merken Apple en Samsung Apple heeft de iPhone en Samsung de Samsung Galaxy, Core etc. Wiam kakhoofd