Homoseksualiteit: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Die scheldwoorden voegen niks toe aan het artikel.)
Regel 1: Regel 1:
  +
'''Homoseksualiteit''' betekent dat je als jongen op andere jongens valt, of als meisje op andere meisjes valt (ook wel '''[[lesbisch]]'''). Homo's en lesbi's worden door sommige mensen gezien als niet-normaal, omdat alleen een jongen en meisje bij elkaar zich kunnen voortplanten. Maar toch wordt homoseksualiteit steeds meer geaccepteerd.
'''Homoseksualiteit''' is een begrip voor twee mensen of dieren van hetzelfde geslacht die zich tot elkaar aangetrokken voelen. Bijvoorbeeld twee meisjes of twee jongens die op elkaar verliefd zijn. In sommige landen, zoals [[Nederland]], kunnen deze mensen gewoon met elkaar trouwen. Terwijl het in veel landen nog verboden is. Homoseksuele meisjes noem je ''lesbiennes'' en homoseksuele jongens noem je ''homo's''.
 
Ook in de natuur komt dit henk voor. In de VS waren er bijvoorbeeld twee homoseksuele pinguins: samen voedden deze twee mannetjes zelfs een ei op, dat de verzorgers ze hadden gegeven!
 
In [[Amsterdam]] wordt jaarlijks de ''gaypride'' parade gehouden: homo's en lesbiennes lopen dan door de straten en varen dan door de grachten. ''Pride'' betekent ''trots'': de mensen die meedoen zijn trots op hun ''geaardheid'' (hun voorkeur).
 
   
  +
In [[Nederland]] kunnen homo's en lesbi's al met elkaar trouwen, maar in veel landen is dat nog niet zo en is het zelfs verboden. Maar je kan zelf weinig doen aan je geaardheid. Je wordt geboren als hetero, homo, lesbi of bi. De meeste jongeren komen daarachter in de [[puberteit]], maar er zijn ook veel mannen die bijvoorbeeld ontdekken dat ze homo zijn nadat ze getrouwd waren met een vrouw. Dat wordt ook wel [[biseksueel]] genoemd, en dat betekent dat je op zowel jongens als meisjes valt.
  +
  +
=='Gay'==
  +
Helaas wordt 'homo', of beter gezegd 'gay', vaak gebruikt als scheldwoord. Zelfs als je niet eens homo of lesbi bent! Maar 'gay' is helemaal geen scheldwoord. In het Engels betekende het eerst dat je ''vrolijk, heel blij'' bent, en dat had eerst niks te maken met homo of lesbi zijn. Later heeft het wel die betekenis gekregen, door het vooroordeel dat homo's en lesbi's vaak heel vrolijk zijn.
  +
   
 
{{Beginnetje}}
 
{{Beginnetje}}

Versie van 4 feb 2011 02:33

Homoseksualiteit betekent dat je als jongen op andere jongens valt, of als meisje op andere meisjes valt (ook wel lesbisch). Homo's en lesbi's worden door sommige mensen gezien als niet-normaal, omdat alleen een jongen en meisje bij elkaar zich kunnen voortplanten. Maar toch wordt homoseksualiteit steeds meer geaccepteerd.

In Nederland kunnen homo's en lesbi's al met elkaar trouwen, maar in veel landen is dat nog niet zo en is het zelfs verboden. Maar je kan zelf weinig doen aan je geaardheid. Je wordt geboren als hetero, homo, lesbi of bi. De meeste jongeren komen daarachter in de puberteit, maar er zijn ook veel mannen die bijvoorbeeld ontdekken dat ze homo zijn nadat ze getrouwd waren met een vrouw. Dat wordt ook wel biseksueel genoemd, en dat betekent dat je op zowel jongens als meisjes valt.

'Gay'

Helaas wordt 'homo', of beter gezegd 'gay', vaak gebruikt als scheldwoord. Zelfs als je niet eens homo of lesbi bent! Maar 'gay' is helemaal geen scheldwoord. In het Engels betekende het eerst dat je vrolijk, heel blij bent, en dat had eerst niks te maken met homo of lesbi zijn. Later heeft het wel die betekenis gekregen, door het vooroordeel dat homo's en lesbi's vaak heel vrolijk zijn.


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Homoseksualiteit&oldid=174248"