Wikikids:Comeniusschool; Naarden: verschil tussen versies
k (---comeniusschool; Naarden--- is verplaatst naar Wikikids:Comeniusschool; Naarden) |
Versie van 28 jan 2007 21:13
Groepen die meedoen
groep 7
Bijzonderheden van de school
Website van de school
Afbeeldingen
- Comeniushimself.jpg
- Typhierdenaamvandefoto.jpg
- Typhierdenaamvandefoto.jpg
Voor leerkrachten is dit een handige pagina Klik hier
== De opdracht ==
Voor een module van de domstad moest ik een les verzinnen waarin ICT, wereldorientatie en ICT geintergreerd zijn.
Aan het begin van het jaar moest ik voor het vak KA natuur&techniek een ontdekdoos maken. Het onderwerp van de ontdekdoos is: Magnetisme. Deze ontdekdoos heb ik gebruikt voor deze opdracht voor het onderdeel wereldorientatie. Het taal gedeelte komt terug in de vorm van een verslag. er zijn twee verslagen gemaakt. Eén verslag in WORD en één verslag op Wikikids. Het ICT gedeelte mag duidelijk zijn. Wikikids.
De kinderen hebben op een ontdekkende manier met de ontdekdoos gewerkt. Na de ontdekken moesten de kinderen een toets maken. Een van de vragen was een woordspin maken met woorden die met magneten te maken hebben. Deze woorden konden de kinderen begruiken in hun verslag.
== Gemaakte pagina ==
== Doelen ==
De kinderen passen de schrijfregels toe in een verslag over magnetisme. De kinderen kunnen opnoemen welke voorwerpen magnetisch zijn. De kinderen kunnen de werking van een kompas uitleggen.
== Evaluatie ==
De opdracht is verdeeld over enkele weken en dit heeft er voor gezorgd dat de motivatie naarmate de weken vorderde verslapte. Ik ben één dag in de week in de klas en het nam te veel tijd in beslag om het in één week af te krijgen.
De kinderen vonden het een mooie opdracht en vonden het spannend dat hun verslag op internet komt te staan. Samen hebben ze de opdracht gemaakt en elkaar afgewisseld op de computer. De meiden hebben goed overlegd hoe ze de zinnen zouden schrijven.
Er zaten twee weken tussen het werken met de ontdekdoos en het typen van het verslag. Tijdens het verslag wisten de meiden nog hoe magneten werkte en wat ze erover konden schrijven. Dit was voor mij een signaal dat ze de stof over magneten goed hebben begrepen.
Voordat ze het verslag gingen schrijven hebben we gesproken over hoe je een verslag moet schrijven. De meiden geven aan dat ze het lastig vinden en niet goed weten wat ze moeten schrijven. Ze zijn wel op de hoogte van de schrijfregels.
Tijdens de toets moesten ze een woordspin maken over magnetisme. Ik geef ze de woordspin en vraag of ze deze woorden in het verslag kunnen verwerken. De woordspin werk moriverend en de meiden gaanaan de slag.
De pagina is een duidelijke uitleg geworden over magneten. Het staat niet heel uitgebreid beschreven maar kort en zakelijk.
Gebruik Wikikids
Het is een aanrader om het gebruik van wikikids toe te passen in het onderwijs. Je kunt het prachtig koppelen met andere vakken zoals deze opdracht is geweest.
Het is voor de kinderen ook intrinsieke motivatie. Ze zetten hun eigen werk op internet waar iedereen het kan lezen. Ook taalzwakke kinderen kunnen weer plezier beleven aan schrijven.