Mexicaanse griep: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Mexicaanse Griep verplaatst naar Mexicaanse griep (Mexicaanse griep was een doorverwijspagina))
(geen verschil)

Versie van 16 aug 2009 14:45

Sjabloon:SuperSchrijfWedstrijd2009

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Bestand:Mexicaansegriep.jpg
In Mexico droeg men mondkapjes om zich te beschermen tegen het virus!

De Mexicaanse Griep is een nieuw griepvirus. Het is een onderdeel van een griepstam die H1N1 heet. Deze griepsoort is een gevaarlijke combinatie van de vogelgriep, de varkensgriep en de gewone griep die ook bij ons voorkomt en totaal ongevaarlijk is.

De uitbraak van het virus begon in Mexico (vandaar de naam "Mexicaanse" Griep), in april 2009 verspreidde de ziekte zich ook naar de Verenigde Staten. Snel daarna volgden andere landen.

Niet dodelijk op zich

Op 16 juli meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het aantal Mexicaansegriepgevallen inmiddels niet meer te tellen was. Op 23 juli werden 183.326 besmettingen en 1.148 doden als gevolg van het virus vastgesteld. In alle continenten is inmiddels bij mensen Influenza A (H1N1) vastgesteld en zijn er mensen aan de ziekte overleden. Gelukkig sterven mensen enkel wanneer ze al verzwakt zijn door één of meerdere andere ziekte(s). Overlijden aan alleen Mexicaanse griep is zogoed als onmogelijk. Conclusie: De Mexicaanse Griep is niet dodelijk op zich.

Vaak verloopt de infectie vrij zacht en veel patiënten melden zich daarom niet bij ziekenhuizen en/of dokters. Precieze cijfers over de sterftekans aan deze griep zijn dan ook niet bekend, maar de wereldwijde sterfte wordt geschat op 0,71%. In Nederland is dit slechts 0,11%. Bij de 'gewone' Nederlandse seizoensgriep ligt dit percentage tussen de 0,03 en de 0,25%. De Wereldgezondheidsorganisatie is bezorgd, omdat bij eerdere griepen is gebleken dat de agressiviteit van griepvirussen kan veranderen. Daardoor is het goed mogelijk dat dit virus veel gevaarlijker wordt en dat er veel meer mensen aan sterven.

Symptomen

De Mexicaanse griep lijkt heel erg op de gewone griep, want ze hebben veelal dezelfde eigenschappen:

  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Geen honger
  • Lopende neus
  • Keelpijn
  • Diarree
  • Hoesten
  • Misselijk
  • Overgeven

Dit lijkt allemaal wel heel erg op de gewone griep, maar er is wel een verschil: bij de Mexicaanse griep dringt het virus veel dieper het lichaam in.


3. Waarom wordt er zo’n ophef gemaakt over de Mexicaanse griep? Er wordt heel veel gesproken over de Mexicaanse griep: op de televisie, op de radio, in de krant... Maar waarom? Waarom er zo’n ophef wordt gemaakt over de Mexicaanse griep, en niet over de gewone griep, heeft meerdere redenen:

- Het virus dringt dieper het lichaam in; - We weten nog niet alles van de Mexicaanse griep; de gewone griep is al heel bekend; - We weten niet wat er gebeurd als verscheidene ziekten zich met dit virus mengen;

4. De geschiedenis van de Mexicaanse griep Waarschijnlijk was de eerste besmetting bij een vierjarige jongen uit de Mexicaanse staat Veracruz. De jongen overleefde de besmetting maar twee baby’s uit hetzelfde dorp, La Gloria, zijn eraan overleden. Maar het allereerste sterfgeval was niet een van de baby’s; een 39-jarige vrouw uit de Mexicaanse staat Oaxaca. Eerst dachten dokters dat zij een longontsteking had, met diabetes, maar uit later onderzoek is gebleken dat zij is gestorven door het toen nog nieuwe griepvirus, de Mexicaanse griep. De uitbraak van het virus werd vanaf 18 maart geconstateerd. De Mexicaanse onderzoekers dachten dat het ging om een gewone griep, maar het bleek dat dat niet zo was, op 21 april. Toen ontdekten Centers for Disease Control and Prevention uit Amerika dat het ging om een nieuw virus. In Nederland werd er op 30 april bekend dat er een griepgeval was in Nederland.

5. Vallen er meer doden bij de Mexicaanse griep of bij de gewone griep? Daar is nog niet veel van duidelijk. De voorspelling van het ministerie van Volksgezondheidszorg gaan er in het ergste geval 8000 doden vallen. Maar het kan ook zijn dat het er veel minder worden, of dat het er meer worden... Niks is uitgesloten.

6. Onder wie vallen de meeste doden? De risicogroep zijn op dit moment zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen. Over ouderen is nog niet zoveel bekend. Er vallen bij de ouderen minder doden dan verwacht. Veel mensen denken dat dat komt door een griep die vroeger was. De ouderen hebben die griep meegemaakt. Misschien waren ze wel besmet. Het virus van die griep lijkt wel een beetje op het virus van nu.

7. Wordt er een vaccin ontwikkeld tegen de Mexicaanse griep? Er wordt een Mexicaanse griepvaccin ontwikkeld. Minister Klink van de Volksgezondheidszorg heeft zo’n 34 miljoen doses vaccins besteld. Op z’n vroegst zijn de vaccins er in oktober.

Bronnen

  • Oude, slechtere versie
  • Griep
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mexicaanse_griep&oldid=106762"