Vogelgriep

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vogelgriep, ook wel de vogelpest genoemd, wordt veroorzaakt door een griepvirus. De vogelgriep is heel erg besmettelijk voor pluimvee, zoals kippen en andere vogels. De ziekte is dodelijk voor kippen, kalkoenen, ganzen, roofvogels en eenden.

Vogelgriep bij mensen

Ook kan de vogelgriep bij mensen voorkomen, maar bij mensen is het vaak minder gevaarlijk. Ze krijgen dezelfde symptomen als de gewone griep en soms ontstoken ogen. In sommige gevallen kan het wel ernstig verlopen, zoals bij een een 57-jarige dierenarts uit Den Bosch die in 2003 overleed aan een ernstige longontsteking.

Alle vogelgriepvirussen behoren tot het grieptype A. Sommige van deze grieptypes hebben in het verleden een pandemie veroorzaakt, zoals de Spaanse griep in 1918.

Vogelgriep bij dieren

De vogels die ziek worden na de besmetting binnen 3 tot 14 dagen snel ziek. De meeste klachten zijn dan:

  • Sloom zijn
  • Geen geluid geven
  • Ademhalingsproblemen
  • Diarree
  • Oogontsteking
  • Plotseling dood gaan.

Als een van de dieren een van deze symptomen krijgt, moet vaak de rest van de vogels gedood worden. Dit wordt ook wel ruimen genoemd. Pluimveebedrijven in de buurt krijgen een ophokplicht en moeten voorzorgsmaatregelen nemen, zoals bakken met ontsmettingsmiddel waarin laarzen en schoenen ontsmet moeten worden voordat men het erf mag oplopen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vogelgriep&oldid=732382"